Guy Reffitt, till vänster, var en av flera hundra som deltog i stormningen av Capitoleum den 6 januari 2021. Foto: USA:s justitiedepartement/John Minchillo/AP/TT

Capitolium-stormaren som får längst straff hittills – skulle attackera Pelosi

Uppdaterad
Publicerad

En man från Texas vid namn Guy Reffitt har dömts till över sju års fängelse för att ha deltagit i stormningen av Capitolium i USA den 6 januari 2021. Det är det hårdaste straffet som hittills utdömts för attacken.

Under dådet hade Reffitt hotat med att dra ut talmannen Nancy Pelosi vid anklarna så att hennes huvud skulle ”slå mot varje trappsteg på väg ner”.

Den närmare 50 år gamla Guy Reffitt var den första att ställas inför rätta efter stormningen av USA:s kongress. Efter att ha suttit häktad i 19 månader döms han nu till 7 år och 3 månaders fängelse.

Reffitt, som vid upploppet bar en pistol, skyddsväst och hjälm med en kamera fastmonterad, ska enligt åklagaren berättat för andra medlemmar i milisgruppen ”Texas Three Percenters” att han planerade dra ut representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, från byggnaden med fötterna före ”så att hennes huvud slår mot varje trappsteg på vägen ner”.

Hotade sina två barn

Refitts 19-årige son, som vittnade under rättegången, berättade att pappan sagt att han och hans syster var förrädare om de angav honom till myndigheterna och varnade samtidigt att ”förrädare blir skjutna.”

Hundratals kvar att ställas inför rätta

Det längsta fängelsestraffet som delades ut innan Reffitts låg på fem år och tre månader. Det rörde två män som erkände sig skyldiga till att ha misshandlat poliser som befann sig vid Capitolium.

Fler än 840 personer har åtalats för brott relaterade till kongresstormningen och över 340 av dem har erkänt sig skyldiga, mestadels för mindre brott. Fler än 220 har dömts, varav närmare hälften har fått fängelsestraff. Cirka 150 andra har rättegångsdatum som sträcker sig till 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.