Kongressbyggnaden i Washington stormades den 6 januari 2021. Foto: AP/TT/John Minchillo

Capitolium-förhören avslutade – detta händer nu

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till fredag, svensk tid, höll utskottet som utreder stormningen av Capitolium den sista planerade utfrågningen. Men efter nya vittnesmål meddelar man nu att förhören kommer att fortsätta i höst.  

– Det sista ordet är inte sagt, säger Erik Åsard, professor emeritus i nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Vad utredningen kommer att mynna ut i formellt sett är en rapport från utskottet som kommer att vara väldigt tjock och detaljerad. Sedan spekuleras det mycket om att utskottet kommer att presentera bevis för att Donald Trump och några av hans närmaste medarbetare gjort sig skyldiga till lagbrott, säger Erik Åsgård.

Ska presenteras för justitiedepartementet

Tanken är sedan att rapporten ska presenteras för justitiedepartementet i Washington eftersom det är de som har den juridiska makten, berättar Åsard. 

– Det är svårt att resonera djupare om det juridiska efterspelet nu, men en avgången president har aldrig tidigare åtalats för något i USA. Om så blir fallet skulle det verkligen vara en stor händelse. 

Politiska effekten också svår att förutspå

Även den politiska påföljden av utredningen är svår att sia om, tycker Erik Åsard. Samtidigt påpekar han att andra frågor än stormningen av kongressbyggnaden troligtvis kommer att dominera i samband med valet till kongressen i höst. 

– Frågor om bland annat ekonomin och inflationen kommer troligtvis vara de viktigaste. Men vad alla förhören i utskottet sammanlagt har lett till är att förtroendet för Trump har minskat bland republikanerna. Många av dem verkar trötta på att höra Trump tala om valet 2020 som ett fuskval, och tycker att andra frågor är mycket viktigare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: JIM LO SCALZO/EPA/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.