• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Katalonien: 844 personer skadade

Uppdaterad
Publicerad

844 personer har skadats i sammandrabbningar med polis under folkomröstningen i Katalonien, uppger den regionala regeringen. Men den spanska regeringen kallar våldet proportionerligt.

– Katalanerna lurades att delta i den förbjuda omröstningen, sa Spaniens premiärminister Mariano Rajoy i ett tv-tal.

På söndagskvällen uppmanade separatister Kataloniens regering att förklara självständighet.

Katalonien har i dag skakats av våldsamheter i samband med den omstridda folkomröstningen. Den nationella polisen i Spanien har ingripit på order av Madrid-regeringen, väljare har tvingats bort från vallokaler med våld och polisen har avlossat gummikulor. Bilder visar hur kravallpolis brutalt föser bort människor från vallokaler runt om i Katalonien.

– Polisens användande av batonger och gummikulor är ett oberättigat våld som skapar en fruktansvärd bild av Spanien, säger Kataloniens regionala ledare, Carles Puigdemont.

Kataloniens självständighetskamp

Enligt den katalanska ledningen har 844 personer skadats i sammandrabbningarna, men regeringen i Madrid uppger en väsentlig mindre siffra och säger att minst 91 personer har skadats i oroligheterna. Spanska myndigheter uppger också att 12 poliser har skadats och att man har stängt 92 vallokaler under dagen.

Vallokalerna stängda

Vallokalerna skulle hållas öppna till klockan 20, men det kommer rapporter om att flera stängt i förväg av rädsla för att polisen ska komma och beslagta valurnorna. Trots att spanska myndigheter har tagit i med hårdhandskar har många människor lyckats gå och rösta, en av dem är Isabel.

– En dag kommer vi att se ett självständigt Katalonien, säger hon med gråten i halsen till SVT Nyheter.

Spaniens regering försvarar sig

Den spanska polisens metoder under söndagen har fördömts från flera håll, men Spaniens regering tillbakavisar kritiken. Utrikesminister Alfonso Dastis beskriver polisens agerande mot röstande katalaner som ”obehagliga” men ”proportionerliga”, rapporterar AP. Enligt Dastis är våldsamheterna helt och hållet Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont fel.

Carles Puigdemont riskerar nu att gripas och dömas till ett mångårigt fängelsestraff. Han säger sig dock inte vara rädd för det.

– Rädd är inte ordet. Det är uppenbarligen en möjlighet, för de (centralregeringen) har slängt sig med det. Det är enormt oansvarigt. Jag är inte kriminell, jag är ingen brottsling, säger Carles Puigdemont i en intervju med TT.

Rajoy: ”Ingen folkomröstning”

I ett tv-sänt tal förnekade Spaniens premiärminister Mariano Rajoy att en giltig folkomröstning ägt rum.

– I dag genomfördes ingen folkomröstning i Katalonien, sa Mariano Rajoy.

Rajoy uppmanar också det katalanska styret att sluta ”gå en väg som inte leder någonstans” och säger att ”alla politiska partier kommer att kallas till ett möte för att diskutera vägen framåt tillsammans”.

Ett hundratal personer omhändertagna

Ett hundratal personer, troligen väljare, har omhändertagits av polis efter att människor blockerat entréer och barrikaderat sig inne i vallokalerna.

Runt om i Katalonien har en del vallokaler lyckats hålla öppet och tagit emot många väljare under dagen.

– Jag har stigit upp tidigt för mitt land behöver mig. Vi vet inte vad som kommer att hända men vi vet att vi måste vara här, säger Eulalia Espinal, 65, till Reuters.

Lugnt i förorten

I Barcelona-förorten Sant Adrià de Besos uppges läget vara ett helt annat än de våldsamma bilder som synts på andra håll. Svenska Petra Nylund som bor i området berättar för SVT Nyheter att ingen polis tagit sig dit och röstandet pågår som vilken valdag som helst.

– Här i det invandrartäta kvarteret Sant Joan Baptista, där spanska talas på gatan och i butiker, trodde jag snarast att valdeltagandet skulle vara lågt, men efter försöken från den spanska regeringen att stoppa folkomröstningen har intresset växt, skriver hon i ett mejl till SVT Nyheter.

Fakta: Den katalanska folkomröstningen

I folkomröstningen får väljarna frågan ”Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?”.

Den styrande koalitionen avser att utropa självständighet inom två dygn om resultatet blir ett ja.

Förutom lagen om folkomröstning har det regionala parlamentet antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till, om det blir ja i folkomröstningen.

Några av motiven för självständighet är värnandet av katalansk kultur, särskilt språket. Dessutom anses det spanska systemet för att ta in skatter från regionerna vara orättvist och missgynna det ekonomiskt tunga Katalonien, som står för en femtedel av Spaniens ekonomi.

Folkomröstningen har förbjudits av Spaniens författningsdomstol och centralmakten i Madrid har vidtagit flera åtgärder för att förhindra den.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet