Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan von Schreeb är professor i katastrofmedicin och anlände till Turkiet på onsdagen. ”Det är en logistisk jätteutmaning”, säger han om arbetet. Foto: SVT

Katastrofläkaren Johan von Schreeb om hjälparbetet: Måste skifta fokus

Uppdaterad
Publicerad

Chansen att hitta överlevande från jordbävningen är nu minimal. Det konstaterar katastrofläkaren Johan von Schreeb, och menar att man nu bör fokusera på att hjälpa de som fortfarande är vid liv.

– Det finns enorma behov, det kanske är 50 000 med brutna ben, säger Johan von Schreeb, på plats i katastrofområdet.

Johan Von Schreeb, professor i global katastrofmedicin, kom till Turkiet under onsdagen. Han ska tillsammans med en brittisk organisation samordna de internationella hjälpinsatserna så att dessa når ut till de mest behövande.

– Det är en jätteutmaning att snabbt få allt på plats. Det saknas drivmedel och elektricitet och det är svårt att bedriva sjukvård när många av sjukhusen kollapsat, säger han i SVT:s Aktuellt.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

Han beskriver ett komplicerat arbete där man mot sin vilja, måste välja bort vissa saker.

– Nu tror jag man måste släppa det här med att gräva efter överlevande för det är bara någon enstaka man kan hitta. Det visar alla studier från tidigare jordbävningar.

– Därför kan vi inte lägga för mycket resurser på det, utan nu måste vi vårda de som fått skador och skydda sårbara grupper.

Hör mer om svårigheterna i hjälparbetet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

Mer i ämnet