Konservativa kristligt-sociala unionen (CSU) går mot ett katastrofval i Bayern, enligt en vallokalundersökning från mediebolaget ARD som gjordes när vallokalerna stängde kl 18.00.
Enligt prognosen får CSU 35,5 procent, vilket är ett ras på drygt 11 procentenheter jämfört med resultatet vid senaste valet 2013. Partiet har dominerat bayersk politik under hela efterkrigstiden och valresultatet är det sämsta sedan 1950.
CSU:s rekordlåga siffror innebär, om prognosen stämmer, att partiet förlorar sin absoluta majoritet för andra gången sedan 1962. Det är ett fullständigt dråpslag för ledarskiktet med partiordföranden Horst Seehofer och regeringschefen Markus Söder i spetsen.
Bakslag för de stora partierna
CSU, det djupt konservativa systerpartiet till Angela Merkels kristdemokrater CDU, har under valrörelsen tagit ett kliv åt höger för att mota det invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland (AFD) i grind. I partihögkvarteret i München har man länge sett förbundskanslerns flyktingpolitik som en förklaring till det egna väljartappet, och Söder har klagat på ”asylturism” till Tyskland — ett begrepp han sedan fick backa från efter kritik från oppositionen.
Men taktiken tycks uppenbarligen ha misslyckats. Den tuffare linjen verkar inte ha gått hem hos väljarna.
Stadig tillväxt, låg brottslighet, i princip full sysselsättning. Bayern går som tåget — men trots det har väljarna i den sydtyska delstaten inte varit nöjda med den nuvarande kursen, och valet blev därmed ett rejält bakslag för de stora partierna.
Även Socialdemokraterna (SPD) går tillbaka kraftigt och får 9,6 procent.
De gröna växer
Omkring tio miljoner väljare bor i det konservativa Bayern, där den politiska kartan nu ritats om rejält.
De gröna växte starkt och får enligt undersökningen 18,5 procent av rösterna. Invandringskritiska partiet AFD får 11 procent av väljarstödet, enligt vallokalundersökningen.
AFD:s stora framgång innebär att de för första gången kommer att vara representerade i delstatsdepartementet.
Fakta: Bayern
- Tysklands till ytan största delstat, med omkring 12,8 miljoner invånare. Huvudstaden är München.
- Kristligt-sociala unionen (CSU) har varit den dominerande kraften i bayersk politik under hela efterkrigstiden. Genom ett samarbete med kristdemokratiska CDU har man även haft inflytande över rikspolitiken, och sedan mars i år sitter de två högerpartierna i regering tillsammans med Socialdemokraterna.
- CSU har en mer värdekonservativ profil än CDU.