Här meddelas den nordkoreanska kärnvapentestet i statstelevisionen. Foto: TT

Nordkorea har genomfört ett nytt kärnvapentest

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har utfört ett sjätte kärnvapentest. Enligt den nordkoreanska statstelevisionen var det en vätebomb som testades. Bomben var tio gånger kraftigare än den bomb som provsprängdes vid landets förra test, enligt japanska experter.

Uppgifterna om ett nordkoreanskt kärnvapentest kom sedan ett jordskalv med magnituden 6,3 registrerats från nordöstra Nordkorea i det område där landet tidigare har provsprängt kärnvapen.

Här genomförde Nordkorea provsprängningen Foto: SVT

Japan gick snabbt ut och hävdade att det rörde sig om ett nytt kärnvapentest och vid 8.30-tiden svensk tid bekräftade den statsstyrda nordkoreanska televisionen att landet genomfört en provsprängning av en vätebomb.

– Vi har med ”total framgång” provsprängt en vätebomb, hette det i nyhetsbulletinen från statstelevisionen.

Enligt regimen är vätebomben som testades byggd för att kunna lastas på en kryssningsrobot.

Kraftfull bomb

Sprängkraften i bomben var minst tio gånger så stor som vid det förra kärnvapentestet i landet, uppger Japans meteorologiska myndighet. Den sprängningen, i september 2016, beskrevs i sin tur som Nordkoreas dittills kraftigaste.

Den oberoende seismologiska obeservatören Norsar uppger att kärnvapnet hade en sprängkraft på 120 kiloton, skriver CNN.

Det japanska försvaret har sänt ut tre flygplan för att försöka fånga upp spår av strålning. Samtidigt höjer den sydkoreanska militären sin beredskap och trappar upp bevakningen av Nordkorea.

Kina har nu börjat övervaka radioaktiviteten vid gränsen till Nordkorea, uppger Kinas strålsäkerhetsmyndighet enligt Reuters.

USA:s nationella säkerhetsrådgivare H.R. McMaster försäkrade på söndagen Japan att man är fast besluten att försvara landet, inklusive att bistå med kärnvapenavskräckning, skriver Reuters.

LÄS MER: Här är nyckelspelarna i Nordkoreakrisen

LÄS MER: Så nära är vi ett kärnvapenkrig

Spridit oro

Nordkorea har spridit oro under sommaren genom att två gånger testskjuta långdistansrobotar med potential att nå USA. Landet har hotat med att det finns en plan för att attackera amerikanska baser i Guam i Stilla havet. I veckan sköts dessutom en medeldistansrobot upp över Japan, vilket ledde till att FN:s säkerhetsråd samlades akut och snabbt kom med ett starkt enhälligt fördömande.

LÄS MER: Konflikten USA-Nordkorea – fem saker du behöver veta

Under Kim Jong-Uns styre har Nordkorea i stadig takt arbetat med att bygga kärnvapen och långdistansrobotar som bomberna ska kunna skjutas upp med, utan att bry sig om FN-resolutioner och kritik från omvärlden.

Inspekterade påstådd vätebomb

Bara timmar före kärnvapentestet kom rapporter om att landets diktator Kim Jong-Un hade besökt en militär enhet där det tillverkas kärnvapen, rapporterar landets statliga nyhetsbyrå KCNA. Han ska ha inspekterat en vätebomb som kan placeras på en långdistansrobot. Vätebomber är den krafrtigate formen av kärnvapen.

LÄS MER: Kim Jong-Un inspekterar påstådd vätebomb

Här inspekterar Kim Jong Un vad som påstås vara en vätebomb. Foto: TT

Fakta: Vätebomber

Vätebomber kallas även H-bomber eller termonukleära vapen. De är kraftigare än atombomber, den andra typen av kärnvapen.

En vätebomb bygger på fusion, sammanslagning av små lätta atomkärnor, i motsats till atombomb som bygger på fission, klyvning av stora och tunga atomkärnor.

Den ungersk-amerikanske fysikern Edward Teller räknas som vätebombens fader. Han deltog i utvecklingen av den första atombomben i USA 1941–46 och utsågs 1950 till ledare för vätebombsprogrammet.

1952 testade USA den första vätebomben i Stilla havet.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet