Demonstranter utanför Saudiarabiens ambassad i Washington. En av dem är utklädda till den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman med blod på händerna. Foto: Jim Watson

Khashoggi varnade omvärlden i sista krönikan: ”De har fria tyglar att tysta medier”

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter att Jamal Khashoggi försvann i Istanbul skickade hans översättare en sista krönika till Washington Post. Det är, enligt vad som hittills är känt, den sista text journalisten skrev. Den handlar om hur yttrandefriheten har blivit sämre i arabvärlden – medan världen tittar bort.

”Som ett resultat av det har arabiska regeringar fått fria tyglar att fortsätta tysta medier i en allt ökande takt”, skriver han.

Washington Post har publicerat det de själva kallar den sista krönikan av den dödade journalisten Jamal Kashoggi. Enligt tidningen fick de krönikan av Khashoggis översättare dagen efter att han försvann. Tanken var att Khashoggi själv, efter det, skulle kontakta Washington Post och diskutera igenom publiceringen, men tidningen valde att publicera den ändå.

Omvärlden tittar bort

Krönikan har rubriken ”Vad arabvärlden behöver mest är yttrandefrihet”. Den handlar om pressfriheten i bland annat Saudiarabien, vars säkerhetstjänst misstänks ligga bakom hans död. Khashoggi skriver om hur den arabiska våren 2011 väckte ett hopp om ökad yttrandefrihet i länderna. Men att utvecklingen efter det har varit långtifrån positiv. Enligt journalisten har omvärldens blickar de senaste åren vänts bort – samtidigt som regimerna har kunnat minska yttrandefriheten utan att det har fått internationella konsekvenser.

Saudisk journalist död

”Det här leder inte längre till motreaktioner från den internationella gemenskapen. Istället kan det utlösa fördömanden snabbt följd av tystnad. Som ett resultat av det har arabiska regeringar fått fria tyglar att fortsätta tysta medier i en allt ökande takt”, skriver han.

Efterlyser internationell satsning

Khashoggi konstaterar att det fanns en tid då journalister trodde att internet skulle innebära större yttrandefrihet. Men att flera länder i arabvärlden nu har lyckats blockera information även på internet. Det samtidigt som journalister har gripits.

Han avslutar krönikan med att efterlysa en internationell satsning på en plattform där människor i arabvärlden kan ta del av fri information som inte påverkas av regimernas propaganda.

”Vi behöver en plattform för arabiska röster. Vi lider av fattigdom, vanstyre och dålig utbildning”, skriver han.

Dödades inne på konsulatet

Jamal Khashoggi gick in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 2 oktober och försvann sedan. Natten till lördag 20 oktober bekräftade den saudiske åklagare som håller i utredningen att Khashoggi ska ha dödats i samband med ett bråk inne på det saudiska konsultatet i Istanbul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet