Xi Jinping har sagt att de kinesiska vaccinen skulle komma ”det globala allmännas bästa” till hjälp – men i stället för att doneras har de flesta doserna sålts förhållandevis dyrt. Foto: TT

Kina gör politik av vaccin – medier ifrågasätter säkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Kinesiska medier ifrågasätter säkerheten för västerländska vaccin. Och trots politiska slagord om ”det globala allmännas bästa” har de kinesiska vaccinen sällan varit gratis för fattiga mottagarländer. Det visar en ny svensk studie.

Inget av de viktigaste kinesiska vaccinen Sinopharm, Sinovac eller CanSino bygger på tekniken att använda så kallad mRna för att skydda kroppen mot coronaviruset. MRna-teknik används däremot i vaccinen från amerikanska Moderna och Pfizer.

Ifrågasätter mRna-vaccinen

Nu visar en ny svensk studie från Swedish Center for China Studies (SCCS) att kinesiska medier ifrågasätter mRna-vaccinen i jämförelse med de kinesiska vaccinen.

Coronapandemin

Kinesiska medier är framförallt skeptiska när det gäller säkerheten, och lyfter istället fram de kinesiska vaccinen som bygger på den mer traditionella metoden med ett inaktiverat virus som noga beprövade och säkra. Studien är gjord genom analyser av tolv tusen kinesiska nyhetstexter.

En annan tendens i den kinesisk rapporteringen om vaccin handlar om att kritisera Europa och USA för att svika fattigare länder och använda vaccin för att nå politiska mål, enligt rapporten från SCCS.

Men mycket tyder på att Kina uppnått egna politiska mål genom de kinesiska vaccinen. Till exempel har Paraguays utrikesminister sagt att han fått påtryckningar från kinesiska företrädare om att kapa relationerna med Taiwan i utbyte mot kinesiskt vaccin.

Sålt dyrt

Tidigt under pandemin sa Kinas president Xi Jinping att de kinesiska vaccinen skulle komma ”det globala allmännas bästa” till hjälp. Och sedan dess har många kinesiska medier publicerat nyheter om kinesiska vaccindonationer till andra länder, till exempel Serbien, Pakistan och Nepal.

Det kan ses mot bakgrunden att den största delen av de kinesiska vaccinen i själva verket har sålts, inte donerats. Även om det är svårt att hitta exakta siffror har undersökningar från både de amerikanska tidningarna Wall Street Journal och The Diplomat kunnat visa att mer än 90 procent av allt kinesiskt vaccin som har gått till utlandet har sålts. Och dessutom ganska dyrt.

Det kinesiska Sinopharm-vaccinet kostar ungefär 60 dollar, nästan dubbelt så mycket som Moderna-vaccinet. Trots det är ”det globala allmännas bästa” en viktig slogan när medier i Kina beskriva Kinas vaccindiplomati.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet