Björn Jerdén leder det nya nationella kunskapscentrumet om Kina på Utrikespolitiska institutet (UI).
Utöver Jerdén återfinns även flera EU-parlamentsledamöter samt flera EU-institutioner på Kinas sanktionslista – men inga andra svenskar.
Kinas utrikesdepartement säger i ett uttalande att de personer och organisationer som drabbas av sanktionerna får inreseförbud till Fastlandskina samt Hongkong och Macao. Anknutna företag och institutioner får även restriktioner i sin kommunikation med Kina.
Kommenterar inte
Kinas besked kommer som svar på tal efter sanktioner från EU:s håll. Dessa sanktioner utförs mot personer som anses ha utfört människorättsövergrepp. Den som hamnar på EU:s lista får inreseförbud till unionen och får sina eventuella tillgångar i medlemsländerna frysta.
EU har satt upp elva nya personer på sin lista, bland annat fyra kineser som kopplas till övergrepp mot uigurer i regionen Xinjiang. På listan fanns sedan tidigare fyra ryska tjänstemän uppskrivna, på grund av mordförsöket mot den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.
UI:s presstjänst meddelar att institutet i nuläget inte kommenterar saken.
Linde: Helt oacceptabelt
Kinas reaktion på EU:s sanktioner ogillas av utrikesminister Ann Linde (S). Hon menar att beslutet är helt oacceptabelt och att den svenska regeringen nu kommer att ta kontakt med den kinesiska ambassaden i Stockholm för att få veta på vilken grund en svensk medborgare placerats på sanktionslistan.
– Nu gäller det att få Kina att säga varför man har satt alla dessa människor och organisationer på sin sanktonslista.
Medan EU:s sanktioner kan kopplas till direkta åtgärder utförda av personerna på listan anser Linde att Kina agerat betydligt mer godtyckligt.
– Vi har ju inte sanktioner för att straffa utan för att ändra ett beteende. Om man bryter mot mänskliga rättigheter så vill vi ju att man ska sluta göra det. Så som den kinesiska listan ser ut så verkar det bara vara en allmän svepning över alla som man tycker allmänt har uttalat sig, säger Linde.