Mao Ning, talesperson på Kinas utrikesdepartement.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kinas kärnvapenarsenal är inte i samma storlek som USA:s” – Hör Mao Ning, talesperson på Kinas utrikesdepartement. Foto: AP

Kina kritiserar uppgifter om USA:s nya kärnvapenstrategi

Publicerad

Kina riktar skarp kritik mot USA efter uppgifter om att en ny kärnvapenstrategi fokuserar på hotet från Kina.

Kinas utrikesdepartement hävdar att USA sprider att narrativ för att skapa strategiska fördelar.

Joe Biden antog i våras en ny kärnvapenstrategi som kan innebära ett skifte i kärnvapenpolitiken, enligt New York Times.

Enligt tidningens uppgifter flyttas fokus mot Kina som rustat upp de senaste åren, USA uppges även ta höjd för ett koordinerat angrepp från Kina, Ryssland och Nordkorea.

Dan Smith, chef för Stockholms internationella fredsinstitut, Sipri, har sagt till SVT att det finns tecken på att USA överväger att utöka sin arsenal.

Kina: USA största hotet när det gäller kärnvapen

Trots att detaljerna inte är kända, anklagar Kina nu USA för att blåsa upp det potentiella hotet.

– USA har under de senaste åren ständigt upprepat det så kallade ”kärnvapenhotet från Kina”, vilket bara är ett sätt att hitta ursäkter för att slippa undan deras eget ansvar för kärnvapennedrustning, säger en talesperson för Kinas utrikesdepartement under en presskonferens.

Kinas utrikesdepartement uppger att uppgifterna i New York Times är ”oroande”, och påtalar att USA alltjämt sitter på den största arsenalen av kärnvapen.

Vita huset kommenterade, efter New York Times publicering, att USA:s kärnvapenstrategi inte är ett svar på ”något enskilt land eller något enskilt hot”, rapporterar Reuters.

Kinesisk statlig media: Driver ett narrativ

Men reaktionerna har även gjort sig till känna i kinesisk statlig media. Global Times uppger i linje med det kinesiska utrikesdepartementet att USA driver ett ”narrativ”.

”USA:s verkliga mål är att se till att deras makt är mycket större än alla andra länder så att landet kan hota och tvinga andra länder efter behag, utan rädsla för vedergällning”, skriver tidningen i en opinionstext.

Enligt Sipri sker Kinas upprustning av kärnvapen i större takt än i något annat land. Deras arsenal är däremot liten jämfört med kärnvapennationerna USA och Ryssland.

I början av 2024 hade Kina 500 kärnvapenstridsspetsar, att jämföra med USA som hade 5 044 stycken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.