Rysslands Vladimir Putin och Kinas Xi Jinping gör gemensam sak kring Nordkoreas Kim Jong-Un. Foto: TT

Kina och Ryssland i enad front mot Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Kina och Ryssland kommer att samarbeta för att försöka avveckla det nu mycket spända läget kring Nordkorea, och diktaturens robotuppskjutningar och kärnvapenprogram. De två stormakternas ledare kräver samtidigt att USA också trappar ner sin militära närvaro i regionen.

Kinas och Rysslands båda ledare Xi Jinping och Vladimir Putin har i ett gemensamt uttalande bekräftat att de båda länderna ämnar samarbeta för att lösa det spända läget kring Nordkorea.

”Situationen i regionen påverkar båda våra länders nationella intressen. Ryssland och Kina kommer att arbeta nära varandra för att driva fram en lösning till den komplicerade problematiken kring Koreahalvön genom alla möjliga medel,” skriver länderna.

Nordkorea-krisen

De båda länderna är enligt Putin ense om att Nordkoreas kärnvapen- och robotprogram måste stängas ner samtidigt som USA och Sydkorea avslutar sina gemensamma militära övningar i området kring Japanska havet.

LÄS MER: Trump om Kim Jong-Un: Har killen inget bättre för sig?

Man ber också om samförstånd från det internationella samfundet, och uppmanar alla inblandade parter till återhållsamhet och att hålla alla kanaler villkorslöst öppna för samtal.

Kräver att USA trappar ner

Ledarna, som idag har mötts för bredare samtal i Moskva, menar att Nordkorea samtidigt måste respekteras, och att dess oro för yttre hot kan vara befogad. Därför är det enligt parterna av yttersta vikt att även ”icke-regionala makter” – framförallt USA – trappar ner sin upprustning i området.

De två stormakterna begär därför även att USA omedelbart avvecklar sina planer på nya missilbaser för luftförsvarsrobotar, så kallade THAAD-system, i nordöstra Asien, framförallt i Sydkorea.

LÄS MER: Analys: USA och Nordkorea på kollisionskurs

USA menar att THAAD-systemen blivit nödvändiga just med anledning av hotbilden från Nordkorea. Ryssland och Kina anser i stället att USA enbart använder Nordkorea som en ursäkt att bygga ut sin militära närvaro i östra Asien.

”Expansionen av THAAD kommer att leda till allvarlig skador mot det strategiska säkerhetsläget för länder i området, bland dem Ryssland och Kina,” heter det i uttalandet från Moskva.

LÄS MER: Analys: ”Nordkoreas genombrott ökar risken för konflikt”

Följer på tekniska framsteg i Nordkorea

Beskedet från de två grannstormakterna kommer dygnet efter att Nordkorea uppgett att man genomfört sin första lyckade provskjutning av en interkontinental ballistisk missil (ICBM), som är en robot med en räckvidd på mer än 5.500 kilometer.

Roboten hade kunnat avfyras mot vilken plats som helst i världen, enligt nordkoreansk statlig tv. Det är också något som Nordkorea vid flera tillfällen meddelat att man har för avsikt att utveckla.

LÄS MER: Nordkorea: Vi sköt en interkontinental robot

Analytiker menar dock att den nya typen av robot snarare skulle kunna nå som längst till den amerikanska delstaten Alaska, och exempelvis inte till det kontinentala USA.

– Om rapporterna är korrekta, skulle samma missil kunna nå maximalt 6.700 kilometer, säger fysikern och missilforskaren David Wright, till Reuters.

– Räckvidden skulle inte vara tillräcklig för att nå de 48 staterna eller Hawaii, men den skulle nå hela Alaska.

LÄS MER: TV: Så blev Nordkorea en kärnvapenmakt – två minuters-guiden

Putin möter Trump på fredag

USA:s president Donald Trump kommer att träffa sin ryske motsvarighet Vladimir Putin på fredag, för ett bilateralt samtal i samband med ett G20-möte i tyska Hamburg.

Det finns dock i nuläget ingen bekräftad dagordning för mötet, och det är oklart om situationen kring Nordkorea kommer att tas upp.

Även Xi Jinping kommer åter att träffa både Putin och Trump vid det gemensamma G20-mötet.

LÄS MER: Trump träffar Putin i Hamburg

Britterna ryter också ifrån

Också Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson har i dag tagit till orda mot Nordkorea, och säger att den nya uppskjutningen bara är det senaste exemplet på det stora hot diktaturen utgör för sina grannländer.

”Det internationella samfundet måste fördubbla sina insatser för att få denna regim att betala för sig, denna regim som gör allt för att bygga kärnvapen och skjuta upp olagliga robotar, samtidigt som det nordkoreanska folket utstår fattigdom och svält,” uppger Johnson i ett skriftligt uttalande.

LÄS MER: Så farligt är Nordkorea för omvärlden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet