Kina tycks ta steg i riktning mot att överge nollcovidlinje

Uppdaterad
Publicerad

Kina tycks ta ytterligare steg i riktning mot att överge dess stenhårda nollcovidlinje. Peking erkänner för första gången att viruset inte längre är lika farligt och i flera storstäder lättas på restriktionerna.

Kinas arbete med att bekämpa covid-19 går nu in i en ”ny fas” som innebär ”nya uppgifter”. Det sade landets vice premiärminister Sun Chunlan, som är högst ansvarig för den kinesiska pandemihanteringen, på onsdagen i samband med ett möte med Pekings nationella hälsokommission, rapporterar det statligt styrda nyhetsorganet Nya Kina (Xinhua).

Orsaken är att viruset har försvagats samtidigt som vaccinationstäckningen ökar, sade Sun, enligt Nya Kina. Hon nämnde dock inte regeringens strikta nolltolerans mot covid-19, som har lett till stora protester runt om i landet.

Första offentliga erkännandet

Suns uttalande är enligt nyhetsbyrån Bloomberg Pekings första offentliga erkännande av att covid-19 inte längre är lika farligt.

Enligt Frédéric Cho, Kinarådgivare och vice ordförande i Sweden-China Trade Council, är uttalandet ett tecken på att Kina tar ytterligare ett steg i riktning mot att överge dess nollcovidlinje.

– Hon (Sun Chunlan) har varit nollcovidgeneral sedan utbrottet i Wuhan. Att hon då ändrar narrativ och talar om det som mindre farligt är ett tydligt tecken på att man har mildrat tonen, säger han.

Lättade restriktioner

Ytterligare tecken är att flera av Kinas storstäder lättar på restriktionerna.

I huvudstaden Peking trappas den dagliga testfrekvensen ned. Ett undantag görs för äldre, lärare och elever samt personer som arbetar hemifrån. Men invånare som vill vistas i offentliga utrymmen kommer även i fortsättningen att behöva visa upp nya och negativa testresultat.

Också i städerna Chongging, Shijazhuang och Chengdu har test- och isoleringskraven blivit lindrigare.

I Kanton (Guangzhou), där nya protester blossade upp under natten till onsdag, meddelade de lokala myndigheterna att enbart invånare med särskild yrken, som vårdanställda och paketbud, behöver låta sig testas varje dag.

Allvarligt läge

SVT:s Asienkorrespondent Tilde Lewin beskriver läget i Kina som ”allvarligt”.

– Det var en tid då väst rapporterade höga dödssiffror, men i Kina kunde livet nästan pågå som vanligt. Man var stolt över det här och fick väldigt mycket prestige. Nu när protesterna kommer då blir det som att protesterna inte bara handlar om politiken, utan om partiet och Xi Jinping personligen, säger Tilde Lewin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.