• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Till vänster USA:s president Donald Trump, till höger Kinas president Xi Jinping. Foto: TT

Kinas reaktion på USA:s nya kärnvapenpolicy: ”Kalla kriget-mentalitet”

Uppdaterad
Publicerad

Kina riktar hård kritik mot USA:s nya kärnvapenpolicy som presenterats i veckan. Kina anser att Trump-administrationen pekar ut Kina som en potentiell kärnvapenmotståndare i den nya policyn. Även Irans utrikesminister riktar hård kritik mot USA.

På söndagen kritiserade Kina det amerikanska försvarsdepartementet Pentagons rapport ”Nuclear Posture Review ” som presenterats.

I rapporten redogör Pentagon för den nya kärnvapenpolicyn som ska gälla för de kommande fem till tio åren.

Kina anser att USA pekar ut Kina som en potentiell kärnvapenmotståndare och kräver att USA minskar sin betydligt större kärnvapenarsenal, och medverkar till att stärka stabiliteten i regionen.

Miniminivå

Kinas försvarsdepartement sade i ett uttalande att landets kärnvapenarsenal är på den ”miniminivå” som krävs för säkerhet, uppger AP.

– Vi hoppas att USA vill överge en kalla kriget-mentalitet och innerligt axla sitt speciella och tidigare ansvar för sin egen kärnvapennedrustning, sade försvarsministeriets talesperson Ren Guoqiang.

Kinas kärnvapen

Kina har världens fjärde största kärnvapenarsenal, med 270 stridsspetsar, enligt Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri.

USA och Ryssland har omkring 7.000 stridsspetsar vardera. Det är mer än 20 gånger så många som Kina.

Kärnvapentriad

Kina planerar en ”kärnvapentriad” med stridsspetsar på land, till havs och i luften. Enligt Sipri finns operativa kärnstridsspetsar i ballistiska missilerna på land och i ubåtarna.

Kritik från Iran och Ryssland

Även Iran har reagerat mot USA:s nya policy uppger TT. Den strider mot icke-spridningsavtalet NPT, anser Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif.

”Den amerikanska kärnkraftsrevisionen återspeglar ett ökat beroende av kärnvapen i strid med #NPT, vilket för mänskligheten närmare förintelse”, skriver Zarif på Twitter.

Även Rysslands utrikesministerium har riktat hård kritik mot USA:s nya kärnvapenpolicy.

Antal kärnvapenstridsspetsar i världen

Ryssland: 7.000

USA: 6.800

Frankrike: 300

Kina: 270

Storbritannien: 215

Pakistan: 130-140

Indien: 120-130

Israel: 80

Nordkorea: 10-20

Källa: Sipri

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.