USA:s försvarsdepartement Pentagon har presenterat USA:s nya kärnvapenpolicy. Den är en fortsättning på den modernisering av kärnvapenstyrkorna som den tidigare presidenten Barack Obama inledde 2010.
USA:s kärnvapenstyrkor består av landbaserade missiler, atomubåtar med missiler, och flyg som fäller bomber. Den så kallade ”kärnvapentriaden” som enligt USA syftar till avskräckning.
I den nya policyn ”Nuclear Posture Review” 2018, som presenterades på fredagen, betonas vikten av att USA satsar mer på taktiska kärnvapen. De har mindre kraftfulla laddningar, jämfört med de strategiska kärnvapnen som kan utplåna hela regioner eller länder.
Taktiska kärnvapen benämns även ”slagfältskärnvapen” eftersom de är mer träffsäkra, jämfört med de strategiska kärnvapnen.
Ryssland före
Sedan 2010 har Ryssland satsat stora resurser på taktiska kärnvapen, medan USA knappast satsat alls på den typen av kärnvapen, enligt Pentagon.
– Amerikanerna har insett att de kan hamna i en situation där ryssarna hotar med eller använder taktiska kärnvapen. Då skulle de inte ha något att svara med, utom vapen med mycket större förstörelsekraft, säger den säkerhetspolitiske experten Robert Dalsjö vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
Nu ska USA:s atomubåtar med ballistiska missiler bestyckas med de taktiska kärnvapenstridsspetsar.
Nytt stridsflyg
Även den nya stridsflygsmodellen F-35 som exporterats till flera europeiska och asiatiska länder, ska vara kapabel att bära taktiska kärnvapen.
Enligt tidigare uppgifter har USA omkring 200 taktiska kärnvapen i Europa. Det är B61-bomber som moderniseras, enligt tidigare beslut av Barack Obama. Dessa bomber kan bäras av äldre typ av stridsflyg. Även F-35 ska bära dem.
Kärnvapendrönare skrämmer
I den slutgiltiga versionen finns också uppgifter om att Ryssland utvecklar fjärrstyrda undervattensdrönare med lång räckvidd. Dessa kan utrustas med kärnvapenstridsspetsar, enligt Pentagon. SVT har tidigare rapporterat om drönarna.
Det finns inga amerikanska uppgifter om hur kraftfulla stridsspetsarna är, men tidigare uppgifter från Ryssland har talat om extremt stor laddning som orsakar mycket radioaktivt nedfall.
– Den uppgiften är riktig ruskig. Att den finns med i slutversionen av Nuclear Posture Review bör ses som att USA tar det hotet på allvar, säger Robert Dalsjö.