Fabriksarbetare i Kina återgår till jobbet efter förlängd ledighet för att minska spridningen av coronaviruset. Foto: EPA/XU CHANGLIANG/TT

Efter coronautbrottet: Nu går kineserna tillbaka till jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera veckors avbrott började anställda återvända till kontor, butiker och fabriker i Kina under måndagen. Men fortfarande återstår en bra bit till att världens andra största ekonomi är uppe på fötter igen.

Långt ifrån alla arbetsplatser har öppnat dörrarna och det skiljer sig markant åt i olika regioner. I Wuhan, staden som är värst drabbad av coronaviruset, gapar gatorna fortfarande tomma på folk. Det tär på småföretagarna. A Teng driver tre caféer som tvingas hålla stängt.

– Sedan den här smittan bröt ut har jag inte kunnat hålla öppet, och innan allt det här är över är det inte omöjligt att jag har gått i konkurs. Jag tvingar mig själv att bara ta mig igenom det här, säger A Teng till SVT Nyheter.

Coronapandemin

Många H&M-butiker öppna

Flera svenska företag öppnade upp sina verksamheter i dag, även om mycket fortfarande är stängt.

 ”Vi håller för närvarande 334 butiker stängda, men planerar att eventuellt öppna ett antal av dessa under kommande veckor”, skriver H&M:s presskontakt Ulrika Isaksson i ett mejl till TT.

H&M har totalt 520 butiker i Kina.

Samtidigt meddelar biltillverkaren Volvo Cars och kullagertillverkaren SKF att delar av verksamheten i Kina återstartats på måndagen, enligt plan. Men en del anläggningar är fortfarande stängda.

Minskad tillväxt i Kina

Antalet personer som drabbats av en coronavirusinfektion är nu fler än under sarsepidemin 2002-2003. Antalet döda till följd av viruset beräknas vara över 900 personer, jämfört med sars där 774 personer dog.

Sarsutbrottet minskade tillväxten i Kina med 2 procentenheter under det drabbade kvartalet. Många ekonomer tror att årets utbrott kommer att slå ännu hårdare på Kina. Analyshuset JP Morgan spår att landets BNP kommer att växa med bara 1 procent, medan Evercore ISI spår en nolltillväxt, rapporterar Dagens industri.

Även vid fabriker där anställda kan börja att arbeta så är det inte säkert att produktionen kan sätta igång. Mindre komponenter till bland annat mobiltelefoner saknas på en del håll skriver Financial Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet