Folkets befrielsearmé PLA är en viktig del av Kinas allt större försvarsmakt. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT / AP

Expert varnar: Kinesisk militärforskning på svenska universitet

Publicerad

Flera hundra forskare med kopplingar till den kinesiska försvarsmakten har varit verksamma på svenska universitet de senaste åren.

– Sverige bidrar med skattemedel till Kinas militära förmåga, varnar nu Stefan Kristiansson, tidigare chef för den militära underrättelsetjänsten.

Stefan Kristiansson höjer nu ett varningens finger om de samarbeten som bedrivs på svenska universitet med forskare som är knutna till Kinas militär, PLA. I en rapport för tankesmedjan Frivärld skriver han:

”Kina strävar efter att utveckla en modern försvarsindustri. Sverige underlättar den utvecklingen genom att svenska universitet accepterar PLA-forskare. Vi bidrar med svenska skattemedel till ökad operativ militär förmåga för Kina”.

Fler samarbeten med Kina

På de stora svenska universiteten pågår samarbeten med kinesiska forskare i allt större utsträckning. På Lunds universitet har man totalt genomfört 1 360 sampublikationer med Kina de senaste tio åren, med stigande frekvens.

I Lund har 51 av de vetenskapliga samarbetena gjorts med forskare med anknytning till den kinesiska försvarsmakten, enligt en rapport från Australian Strategic Policy Institute.

– I Sverige finns en stor andel forskare med tydlig hemvist i den kinesiska militären, PLA, jämfört med andra länder. Svenska universitet har lämnat viktiga bidrag till Kinas militära utveckling, säger rapportens författare Alex Joske till SVT Nyheter.

På KTH, Kungliga Tekniska högskolan, finns ingen särskild handlingsplan för kinesiska forskare eller studenter och nationalitet registreras inte.

Värnar öppenheten

På universitetet i Lund görs inga rutinmässiga kontroller av utländska forskare. Öppenheten och den akademiska friheten anses viktig att värna om. Det pågår ett arbete med en handlingsplan och en checklista. I våras informerade den svenska säkerhetspolisen ledamöterna i universitetets internationella råd, enligt prorektor Sylva Schwaag Serger.

– Vi bjöd in Säpo för att de skulle stärka vår förmåga att ställa rätt frågor. Vi vill ge de enskilda forskarna bättre stöd och kompetens. Många EU-länder arbetar nu med att öka medvetenheten kring forskning i en alltmer komplex värld, säger Sylva Schwaag Serger till SVT Nyheter.

”Sluta samarbeta”

Alex Joske, forskaren i Australien, anser att universiteten bör gå längre:

– Det är inte för mycket begärt att universiteten slutar att samarbeta med forskare som öppet tillhör Kinas försvarssektor eller som uppger att de kommer från lärosäten som inte ens existerar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.