En delad bild som innehåller tre sektioner: till vänster visas ett stort fält med solpaneler, i mitten står en person med händerna i en avslappnad gest, och till höger ses två personer i skyddshjälmar som promenerar bland solpaneler. Bilden reflekterar teman kring hållbar energi och solenergiutveckling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder på de gigantiska solpanelparkerna i klippet ovan. Foto: CNCCTV / SVT

Kinesisk ”mur” av solpaneler ska ge el till 300 000 människor

Publicerad

Kinas ledare Xi Jinping har satt upp ett mål att landet ska vara koldioxidneutralt 2060 och i öknen i norra Kina blir solpanelerna fler och fler för varje månad.

Solcellsparken planeras att bli 400 kilometer lång och ha en genomsnittlig bredd på fem kilometer. Projektet sträcker sig längs Kubuqi-öknen i den autonoma regionen Inre Mongoliet i norra Kina.

Utöver att producera grön energi skyddar solpanelerna också Kinas näst längsta flod, Gula floden, mot sand som blåser in och försämrar vattenkvaliteten. Dessutom ger panelerna skugga och skydd mot vinden, vilket gör att växter kan gro under dem.

Framsteg

Men, för länderna i EU kan Kinas stora satsningar inom grön energi ställa till det.

– EU:s problem är att konkurrensen från Kina blir för stor, för när man med Kinas statliga stöd bestämmer sig för att satsa på någonting, kan man få ner priserna så mycket att europeiska företag inte klarar att matcha dem. Med resultatet att europeiska producenter slås ut och vi blir helt beroende av kinesiskt producerade solceller, säger SVT:s Ulrika Bergsten, tidigare Asienkorrespondent.

Samtidigt byggs också fortfarande nya kolkraftverk, då Kina ännu inte litar fullt ut på den förnybara energins stabilitet.

Skicka gärna in tips på framsteg till: framsteg@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framsteg

Mer i ämnet