Bränder i Australien. Foto: Scanpix

Klimatförändringar ökar brandfaran

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringar ökar risken för extrema väderförhållanden och framtida vildmarksbränder i sydöstra Australien.

Det slår australiska Climate Council fast i sammanfattningen till en ny rapport, enligt Sydney Morning Herald.

Resultatet från studien sätter enligt tidningen ytterligare press på premiärminister Tony Abbott och miljöminister Greg Hunt, som hävdat att det inte finns någon koppling mellan bränderna och klimatförändringar.

Den 25-sidiga studien ska enligt planerna publiceras i sin helhet i november. Den är författad av Lesley Huges på Macquarie University och professor Will Steffen på Australian National University.

De båda experterna har bland annat gått igenom 60 vetenskapliga rapporter om klimatförändringar och bränder.

Extrema väderförhållanden

”Klimatförändringar gör varma dagar varmare och värmeböljor mer frekventa och allvarliga”, heter det i sammanfattningen. Där slås också fast att det alltid förekommit vildmarksbränder i Australien. Men forskarna lyfter fram att klimatförändringarna ökar sannolikheten för extrema väderförhållanden som ökar brandfaran.

Studien kommer även att granska de pågående vildmarksbränderna i New South Wales. På fredagen var vädret gynnsamt för släckningsarbetet, men förhållandena har påverkats negativt av den varmaste tolvmånadersperioden som uppmätts och en extremt varm september. Det har lett till att markfuktigheten har varit på rekordlåga nivåer under flera månader.

De värsta bränderna någonsin

– Bränderna kan vara de mest omfattande och svåraste vi har haft, men innan all information är utvärderad kan vi inte säga säkert, säger Lesley Huges till tidningen samtidigt som 57 gräs- och buskbränder fortsatte att härja i delstaten. 23 är fortfarande inte under kontroll.

Hittills har vildmarksbränderna, som pågått i nio dagar, kostat två liv, förstört 200 hem och bränt av över 124 000 hektar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.