När temperaturen nu stiger i världens vinregioner blir det svårare att bibehålla smaken på druvorna, säger Kimberly Nicholas, lektor i hållbarhetsvetenskap vid Lunds universitet. Foto: Tomas Hallstan/SVT

Favoritvinet hotas av klimatförändringarna – ”mognadsprocessen hamnar i osynk”

Uppdaterad
Publicerad

Storsäljande viner som Chardonnay och Pinot noir är i fara. Nästan all vinproduktion i världen baseras på ett fåtal druvsorter, vars smak nu påverkas av stigande temperaturer. Många odlare kan därför tvingas byta till andra, mindre kända druvtyper.

– Bra vin tillverkas inte – det odlas fram. När klimatet ändras snabbt blir det svårare att odla bra vin, säger Kimberly Nicholas, lektor i hållbarhetsvetenskap vid Lunds universitet.

Hennes forskning visar att mellan 70 och 90 procent av all vinodling i världen baseras på bara 12 druvsorter, som odlats i Europa i århundraden och därefter importerats av vinodlare i andra världsdelar. Bristen på mångfald gör att hela branschen blir extra sårbar, när temperaturen nu stiger i världens vinregioner och gör det svårare att bibehålla smaken på druvorna.

Klimat

– Vinodlare världen över som ärvt sina kunskaper från mor- och farföräldrar kan inte längre utgå från äldre erfarenheter, säger Kimberly Nicholas, som själv växte upp på en vingård i Sonoma i norra Kalifornien.

Vinodlare byter druvsorter

Vinodling är en svår konst. Druvorna måste trivas i både jorden och klimatet på platsen där de odlas, och skördas vid exakt rätt tidpunkt så att balansen mellan socker och syra blir bäst för smaken och färgen.

– När klimatet blir varmare hamnar mognadsprocessen i osynk. Druvorna kan behöva skördas tidigare för att inte få för hög sockerhalt, men smaken kanske inte har hunnit utvecklats tillräckligt, vilket blir ett bekymmer, säger Kimberly Nicholas som menar att odlare, på grund av klimatförändringar, bör ta vara på och experimentera med andra varianter som tål varmare temperaturer bättre.

– Jag vet vinodlare i Spanien, Chile och i Kalifornien som just nu överväger eller redan har tvingats byta druvsorter.

Tetravin mer klimatsmart

Kimberly Nicholas tycker att det är bättre att odlare byter druvsorter och utnyttjar redan existerande odlingsmark än flyttar på själva vingårdarna. Hon tillägger att även vinkonsumenter bör ställa in sig på att prova och lära sig uppskatta viner på andra druvor än de är vana vid.

Dessutom bör en annan del av vinets klimatpåverkan uppmärksammas mer av konsumenterna, enligt Kimberly Nicholas.

– Glas är tungt att skeppa och orsakar stora utsläpp av växthusgaser. Lättare förpackningar är betydligt bättre, säger Kimberly Nicholas.

– Så ur klimatsynpunkt är faktiskt tetravin att föredra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet