Australiens premiärminister Scott Morrison. Foto: Patrick Semansky/TT

Klimatfrågan splittrar Australien

Uppdaterad
Publicerad

Australien upplever just nu en av de värsta torrperioderna som uppmätts och omfattande bränder har drabbat landet under hösten.

Stora klimatdemonstationer har hållits och många kopplar samman torkan med den globala uppvärmningen. Samtidigt är skepsisen mot klimatlarmen i landet utbredd.

”Ni bränner vår framtid”. Så löd texten på ett av plakaten vid en klimatprotest i Sydney i slutet av november. Flera demonstationer för klimatet har hållits i Australien de senaste månaderna sedan svåra bränder förstört hundratals hem.

– Vi uppmanar regeringen att vidta krisåtgärder för att ta itu med grundorsaken till skogsbränderna: Klimatförändringarna, har den före detta brandchefen Greg Mullins sagt.

Klimat

Enligt Australiens vädermyndighet har klimatförändringar lett till fler värmeböljor och förvärrat naturkatastrofer, som till exempel torka, rapporterar BBC. Sedan 1910 har medeltemperaturen i landet höjts med 1 grad. Perioderna av torka har med tiden blivit fler och längre.

En av världens största kolexportörer

Landets premiärminister Scott Morrison har förnekat att det skulle finnas en koppling mellan bränderna som rasat i landet och klimatförändringar och har fortsatt försvara fossila bränslen, skriver TT. Australien är en av världens största kolexportörer och den kolpositiva opinionen i landet är stark.

Kol är en av världens viktigaste energikällor. Det är billigt, finns enorma resurser och går att lagra. Men det beskrivs ofta som en smutsig energikälla då det är den enskilt största utsläppskällan av koldioxid i världen. Kolet står för 40 procent av alla utsläpp av koldioxid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet