Klimatreporter Calle Elfström och COP28-ordörande Al Jaber

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter listar tre stora frågor som ska lösas under klimatmötets sista dagar. Foto: SVT

Klimatmötet COP28 i Dubai går in på sitt sista dygn

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna om ett slutligt avtal vid FN:s klimatmöte COP28 börjar dra ihop sig. Men det är ett konstant givande och tagande då alla länder måsta komma överens tills på tisdag.

– För första gången på 30 år så talar man på allvar om att fasa ut fossila bränslen, säger SVT:s klimatreporter Calle Elfström på plats i Dubai.

Många kritiska röster höjdes inför att årets klimatmöte skulle hållas i Förenade Arabemiraten med en ordförande, Sultan al-Jaber, som också är chef för landets stora oljebolag.

I slutförhandlingarna om ett gemensamt klimatavtal kräver 100 länder att en utfasning av fossila bränslen ska skrivas med i slutversionen.

Klimatmöte COP29

– Om det finns kvar i den slutgiltiga texten skulle det vara historiskt. Det har aldrig hänt förr, säger SVT:s reporter Calle Elfström som bevakar det årliga klimatmötet.

En av utmaningarna för att få med sig alla länder i en omställning är finansieringen. Rika länder har i många fall blivit rika tack vare möjligheten att elda fossila bränslen och fattiga länder anser att det är deras tur att göra detsamma nu.

En grupp på 20 länder, med bland annat Saudiarabien, Kina och Indien, har framfört att de anser att rikare länder behöver ta ett större ansvar när det gäller utsläppsminskningar. Om även fattigare länder ska göra en grön omställning behöver de pengar, resonerar de.

– Det här är en fråga som skär igenom hela förhandlingarna och är nyckeln för att många fattiga länder ska säga ja till saken, säger Calle Elfström.

Hör SVT:s reporter lista tre knäckfrågor inför slutförhandlingarna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmöte COP29

Mer i ämnet