FN:s klimatsekretariat UNFCCC skriver i ett pressmeddelande att det inte längre är möjligt att hålla ett ambitiöst och inkluderande möte på grund av coronapandemins globala återverkningar. Tanken är nu att mötet ska äga rum i Glasgow någon gång under 2021.
”Beslutet var det enda rimliga, det går inte att ha ett toppmöte med 30 000 delegater från hela världen under en pandemi”, skriver SVT:s Erika Bjerström i en kommentar.
Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) skriver i en kommentar till TT att hon planerar att hålla kontakt med kolleger för att inte ”förlora momentum”.
Lövin: Ingen paus för klimatarbetet
”Coronakrisen hotar liv och hälsa världen över och gör att det viktiga förberedelsearbetet med att få med länder att höja sina klimatambitioner inför COP26 inte kan ske som planerat. Men det betyder inte att klimatarbetet pausas”, säger Lövin.
”Det är oerhört viktigt att den ekonomiska återhämtningen efter den här krisen klimatsäkras. Det är den fråga som blir den viktigaste med tanke på Coronakrisens stora ekonomiska påverkan”, säger Lövin.
Mattias Frumerie, chef för Sveriges delegation, säger att klimatarbetet riskerar att försenas när mötet skjuts upp, särskilt i fråga om förhandlingar om utsläppsrätter och om ett ramverk för insyn i andra länders utsläpp.
-Det är klart att det blir en fördröjning när ett sådant centralt möte inte kan genomföras, säger Frumerie.
”Viktigaste mötet på flera år”
SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström kallar Glasgowmötet det viktigaste klimattoppmötet på flera år, eftersom länderna skulle enas om skärpta åtaganden för att minska utsläppen av växthusgaser.
”Att det ställs in betyder att världssamfundet tappar dyrbar tid att rädda planeten undan 2c + graders uppvärmning. Även om coronakrisen ironiskt nog skapat ett andrum då krisen kraftigt minskat utsläppen på grund av stillastående fabriker och trafik”, skriver hon.
”Ett inställt möte behöver inte betyda att arbetet med att växla till den fossilfria ekonomin ställs in. Men många uttrycker redan en farhåga att politiker kommer prioritera bort klimatkrisen för att hantera den ekonomiska lågkonjunktur som coronautbrottet innebär”, skriver Erika Bjerström.