• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Knarkkungen ”El Chapo” döms för knarksmuggling

Uppdaterad
Publicerad

Han kallas världens mäktigaste knarkkung och nu döms Joaquin ”El Chapo” Guzman av amerikansk domstol för att ha smugglat knark till USA, rapporterar flera nyhetsbyråer.

Rättegången har pågått i elva veckor, sedan november i fjol, och under tisdagen kom domen som fäller den ökände kartelledaren på tio åtalspunkter rörande knarksmuggling.

”El Chapo” har stått anklagad för att under 25 år smugglat tusentals kilo kokain, heroin, metaamfetamin och marijuana till USA – och för förberedelse till mord, vapenbrott och pengatvätt.

Riskerar livstid fängelse

Sedan 2016 sitter knarkkungen fängslad och han utlämnades till USA i januari 2017. Enligt han egna utsaga är han varken kartelledare eller inblandad i någon brottslighet. Utan han menar att han är en simpel och fattig lantbrukare.

Andra menar att ”El Chapo” ska ha tjänat drygt 136 miljarder kronor på drogsmuggling.

Det är ännu inte klart vad straffet blir. Joaquín Guzmán riskerar dock livstids fängelse.

Omfattande bevis

Åklagare har lagt fram omfattande bevis mot kartelledaren. 56 vittnen, varav 14 tidigare arbetat för Guzmán, har haft en betydande roll i att få honom fälld, skriver The New York Times.

De flesta av de personer med kopplingar till Guzmáns kartell som åklagarsidan åberopade sitter redan fängslade.

– Låt honom inte fly ansvaret. Håll honom ansvarig för sina brott. Se honom som skyldig på alla punkter, sade åklagaren Andrea Goldbarg i sitt slutanförande, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Guzmán visade inga känsloyttringar när domen lästes upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.