Foto: Kim Silfving Hellström/SVT

Koleldning ger invånarna i Katowice hälsoproblem

Uppdaterad
Publicerad

För nästan tre decennier sedan besökte SVT:s Henrik Ekman familjen Lysak i Katowice i Polen – staden där FN:s klimatkonferens pågår just nu. Då liksom nu lider många invånare av hälsoproblem på grund av koleldningen.

Många ifrågasätter valet av plats för FN:s klimatkonferens. Katowice i sydvästra Polen ligger i hjärtat av landets koldistrikt där många av de cirka fyra miljoner invånarna lider av svåra hälsoproblem på grund av smutsig luft.

SVT:s Agenda har återbesökt familjen Lysak som SVT mötte för nästan 30 år sedan.

Klimatmöte i Katowice 2018

– Vore det inte för kolbrännaren frös vi nog ihjäl, konstaterar 32-åriga Anna Łysak och skyfflar in två svarta kolbitar genom luckan.

– Vi måste elda med det här eftersom kolbrännare är det enda vi har. Gas vore bättre, det är mer ekologiskt och förgiftar inte miljön, säger Anna och stänger luckan till brännaren.

Ute biter den råa och fuktiga kylan oförsonligt i skinnet, den lägger sig över sydvästra Polen mellan november och april. Smogen är tät över hela regionen där de flesta hushåll fortfarande värms upp med kol, det billigaste och smutsigaste av de fossila bränslena.

Var smutsigaste regionen i Europa

1991 besökte SVT:s Henrik Ekman familjen Lysak, bara ett par år efter kommunismens fall. Regionen var då den i särklass mest nedsmutsade i Europa.

Hälsosituationen var akut med luftvägssjukdomar, lung- och hjärtproblem. Barn i regionen föddes både kortare och lättare än i övriga Polen, och medellivslängden var lägre.

Anna Łysak var då bara fem år, men hade redan svårt att andas. Under flera månader om året var hon och hennes syskon inlagda på sanatorium och fick behandling.

När Anna och hennes mamma Jolanta tittar på Aktuellt-inslaget från 1991 kommer minnena tillbaka, och med dem smärtan.

– Det är obeskrivligt ledsamt att se, säger Jolanta och blir tyst en stund innan rösten stockar sig.

– Det är svåra minnen, särskilt eftersom så lite gjorts för att komma till rätta med föroreningarna.

Hushållen står för största utsläppen

På de nästan 30 år som gått sedan första besöket har industrin här moderniserats och renats. Idag är det främst de många koluppvärmda hushållen som står för de största utsläppen.

Fortfarande är hälsosituationen allvarlig, en miljöorganisation har räknat ut att varje invånare här årligen får i sig gifter motsvarande 1 711 cigaretter – bara genom att andas.

Anna konstaterar uppgivet att samma sjukdomar hon kämpade mot som barn nu har drabbat hennes egna söner, fem och två år gamla.

– Mina pojkar är ofta sjuka, båda två har astma och immunsjukdomar, berättar Anna och suckar djupt.

– Ibland känner jag ilska och maktlöshet när jag ser mina barn lida. Både de och jag fick en sämre start i livet på grund av luften vi andas.

Reportage i Agenda söndag 9 december kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. Studiointervju med Steven Chu, fysikprofessor, Nobelpristagare 1997 och tidigare energiminister i USA och Karin Bäckstrand, professor vid Stockholms universitet och ledamot i regeringens klimatpolitiska råd.Läs mer på SVT:s nyhetsblogg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmöte i Katowice 2018

Mer i ämnet