Världens näst största fraktföretag, Maersk, stoppar sin trafik till några av de största hamnarna i Röda havet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu tvingas redarna styra sina fartyg längs den dyra, långa rutten förbi Afrika – en resa som tar 10-14 dagar längre. Foto: EVN

Konflikten i Röda havet slår hårt mot världshandeln

Uppdaterad
Publicerad

Sjötrafiken genom Suezkanalen och Röda havet har nästan avstannat efter att huthirebellerna attackerar slumpvis och återkommande fartyg utanför Jemen.

Attackerna har lett till prischock och oro i världshandeln.

Kinesiska och ryska fartyg kommer inte att attackeras i Röda havet. Det beskedet kommer från de Iranstödda huthirebellerna. Samtidigt kommer beskedet att världens näst största fraktföretag, Maersk, stoppar sin trafik till några av de största hamnarna i Röda havet.

Rederierna tar normalt vägen från Asien förbi Jemen genom Suezkanalen. Men nu tvingas redarna styra sina fartyg längs den dyra, långa rutten förbi Afrika – en resa som är 10-14 dagar längre.

Attacker i Röda havet

– Ingen vet den bortre gränsen för när den här konflikten är löst. Det gör att det kan pågå lång tid framöver, säger Jacob Minnhagen, affärsutvecklare på Göteborgs hamn.

Fraktpriserna skjuter i höjden

Utveckling är dramatisk, och det är också kostnadsökningen för sjöfrakterna. En 40-fotscontainer för transport mellan Shanghai och Rotterdam kostade i september drygt 1 000 dollar, och nu 4 900 dollar.

– Man kan bli beskjuten och bränder kan uppstå ombord. Det är där den stora risken ligger, säger Jacob Minnhagen.

I centrum för oron är kriget i Gaza. Men enormt mycket står på spel, med Iran och USA på olika sidor av konflikten, som sprider osäkerhet.

– Man har inte varit riktigt konsekvent i attackerna mot fartygen. Det är därför svårt att veta exakt vad de fokuserar på och hur de hittar sina ”offer”, säger Jacob Minnhagen, affärsutvecklare på Göteborgs hamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacker i Röda havet

Mer i ämnet