Första augusti uppmättes en ny global rekordtemperatur för den genomsnittliga värmen vid havsytan under en dag, 20,96 grader celsius, det rapporterar EU:s Copernicus-program. Högre än rekordet från 2016 och klart varmare än vad det brukar vara vid den här tiden på året.
Runt Florida Keys i USA har vattnet, som normalt i juli brukar ligga runt 30 grader grader celsius, haft temperaturer över 32 grader, och vid enskilda grundare mätstationer har vattnet varit klart varmare än så. Temperaturer som lett till omfattande blekning av korallreven i området, något som över tid leder till att korallerna dör.
– Vi har sett havstemperaturer som i många fall är varmare än vad vi sett tidigare i den här delen av världen, säger Alex Neufeld på Coral restoration foundation, en organisation som arbetar med att försöka återställa korallreven i Florida.
Tidig värme Det är inte heller bara värmen i sig som är problemet, det är tidpunkten.
– Normalt är augusti och september våra varmaste månader här nere men vi har sett vattentemperaturer på över 32 grader vecka efter vecka redan i mitten av juli, säger Alex Neufeld.
Att koraller bleks är i sig inte ovanligt. Korallerna överlever ett tag, och kan återhämta sig. Men med så tidiga höga temperaturer är frågan om vattnet hinner svalna i tid.
– Det här är den värsta blekningen jag någonsin sett, och det kommer sannolikt bli den värsta blekningen som vi någonsin sett här i Florida Keys.
Det pågående hotet har fått organisationerna som fokuserar på att återställa reven att genomföra en rejäl omställning av sitt arbete. Istället för att som vanligt odla koraller direkt ute i havet, har de fått fokusera på att få upp så många som bara möjligt till svalare bassänger på land, för att skydda dem.
Se räddningsarbetet i videon ovan.