Hur kan man tolka Rysslands senaste drag?
Det är precis så som president Vladmir Putin har sagt – USA har bestämt sig för att dra sig ur avtalet och då ser inte Ryssland något annat alternativ än att göra detsammma. Ryssland säger ju sig vilja behålla avtalet och beklagar det här.
Det ligger inte i Rysslands intresse att skapa så allvarliga motsättningar med USA att det riskerar att spåra ut fullständigt. Jag tror därför inte att det är Ryssland som driver på upprustningen utan de känner sig tvingade att svara på sådant som USA gör.
Samtidigt finns det en stark försvarsindustri och intressen inom vapen- och militärindustrin som i själva verket tycker att Rysslands drag är bra då man nu får fria händer att utveckla nya vapensystem.
Hur kommer det här påverka relationen mellan USA och Ryssland?
Putin hade en förhoppning om att man skulle få en mycket enklare relation med USA efter att Donald Trump valdes in som president. Det fanns en tro om att Ryssland skulle kunna vara starkare och få sin vilja igenom. Men nu visas viljan som framförallt flera av Trumps rådgivare har, där man är mer tvivelaktig till Ryssland. Det här visar nu att det är deras linje som gäller.
Om relationerna mellan USA och Ryssland gick från frostiga till riktigt dåliga under Barack Obamas tid, så har de nu gått från riktigt dåliga till ännu sämre. Inte sedan kalla kriget har det varit såhär, så relationerna är mycket sämre än på länge. Men samtidigt pågår en vanlig diplomatisk vardag och där är det inte säkert att relationerna är riktigt lika usla.
Vad kan det här komma att innebära?
Det finns inget just nu som tyder på att relationerna kommer förbättras så länge Trump är president, trots att Trump själv uttryckt att han vill ha en bra relation med Ryssland och Putin. Båda parter är låsta i en slags boxningsring – där den ena slår och den andra måste slå tillbaka. Ingen verkar vara villig att stanna upp och tänka på världens framtid.
Putin har tillsammans med försvars- och utrikesministrarna meddelat att också de tycker att ett nyare mer modernt avtal, som gäller fler länder än bara Ryssland och USA, vore bra. Någonstans är alla parter medvetna om att ett avtal som begränsar upprustningen behövs.
På kort sikt är det här dåligt för relationerna men på lång sikt kan det bli bra men det är inget jag tror kommer hända på flera år.