På lördag kommer USA att dra sig ur avtalet som reglerar markbaserade medeldistansrobotar – det så kallade INF-avtalet (Intermediate-Range Nuclear Forces). Det meddelade USA:s president Donald Trump på fredagen efter att utrikesminister Mike Pompeo gett beskedet på en presskonferens.
”Alltför länge har Ryssland ostraffat kränkt INF-avtalet, genom att i hemlighet utveckla och sätta in ett förbjudet robotsystem som utgör ett direkt hot mot våra allierade och våra styrkor utomlands”, meddelar USA:s president.
”Effektiv vapenkontroll”
Avtalet slöts mellan USA och dåvarande Sovjetunionen 1987 för att förhindra upprustning av kärnvapen i Europa.
Trump skriver i Vita husets meddelande att Ryssland får sex månader på sig att förstöra alla robotar, uppskjutningsramper och annan utrustning som tillhör robotsystemen.
”Min administration vill fortsatt se en effektiv vapenkontroll som stärker säkerheten för USA, dess allierade och partner. En vapenkontroll som är kontrollerbar och genomförbar och omfattar alla partners som fullgör sina skyldigheter”, skriver Trump i Vita husets meddelande.
Donald Trump uppger att försvarsalliansen Nato står bakom USA:s beslut.
”Våra Natoallierade stöder oss fullt ut eftersom de förstår vilket hot Rysslands överträdelse utgör, och vilka risker det medför för vapenkontrollen om överträdelser av avtalet ignoreras”, meddelar Trump.
Ultimatum
Det var i december som USA ställde ett 60 dagar långt ultimatum på Ryssland att börja följa avtalet, en tidsgräns som löper ut den 2 februari.
INF-avtalet innebär att alla markbaserade ballistiska och kryssningsrobotar med räckvidder mellan 500 och 5 500 kilometer ska avskaffas.
Sju andra kärnvapenstater
De övriga kärnvapenstaterna Kina, Nordkorea, Indien, Pakistan, Israel, Storbritannien och Frankrike omfattas inte av INF-avtalet.
Sjöbaserade medeldistansrobotar omfattas inte heller av INF-avtalet.