– Polisen är kända för att vara korrupta och utländsk militär har tidigare blivit beskjutna av den afghanska polisen. Upprorsmakare har under lång tid kunnat ta sig in i polisyrket, säger Khazar Fatemi, SVT:s korrespondent.
Khazar Fatemi har nyligen kommit hem från en reportageresa i Afghanistan. För ett år sedan besökte hon även Khost, där en kvinnlig fotograf nu skjutits till döds och en reporter skottskadats.
– Det var spänt redan då. Inför min senaste resa diskuterade vi om vi skulle åka till Khost igen, men bestämde att vi inte skulle göra det, på grund av säkerhetsläget.
Poliser och soldater kan vara talibaner
Och att säkerhetsläget är spänt är något som Danmarks Radios korrespondent Philip Khokhar håller med om. Han beskriver Khost som ett av de farligaste områdena i Afghanistan. Philip Khokhar befinner sig just nu i Kabul för att rapportera om valet som ska hållas i morgon. Han säger att man inte kan förlita sig på myndigheterna för sin säkerhet.
– Man kan aldrig vara hundra procent säker på att en afghansk polis eller soldat inte i själva verket sympatiserar med talibanerna eller andra militanta grupper. Det är ett dilemma, säger Philip Khokhar.
Tveksam teori om misstag
Snart efter att det blev känt att två utländska journalister dödats av polis gick afghanska myndigheter ut med att det hela var ett misstag. Enligt inrikesdepartementet sköt polismannen mot AP-journalisterna för att han inte förstod vilka de var. Men den slutsatsen är mycket tveksam enligt Khokhar.
– Det kan vara en förklaring, men det är för tidigt att säga. Jag tycker att de afghanska myndigheterna har en tendens till att komma med teorier mycket snabbt som inte nödvändigtvis håller, säger Philip Khokhar till SVT.