Klädföretaget som Marta Iglesias arbetar för har implementerat en fyra dagars arbetsvecka för de kontorsanställda.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klädföretaget som Marta Iglesias arbetar för har implementerat en fyra dagars arbetsvecka för de kontorsanställda. Foto: Filip Huygens

Fyra dagars arbetsvecka i Spanien – en hit eller miss

Publicerad

Fyra dagars arbetsvecka med bibehållen lön? Den spanska regeringen har startat ett projekt för att se om det går att kompensera kortare arbetstid med mer effektiva arbetssätt – och några företag har redan börjat med fyra dagarsveckor på eget initiativ. SVT:s reporter har besökt ett av dem.

En förkortad arbetsvecka utan lägre lön. Redan förra året lanserade den spanska regeringen ett pilotprojekt som testar hur produktiviteten påverkas av att anställda jobbar färre timmar i veckan.

SVT:s Europakorrespondent David Boati har träffat Marta Iglesias som arbetar för ett av de företag som har implementerat fyra dagars arbetsvecka. Hon arbetar nu mer effektivt och med en positivare inställning – och får även mer fritid för att ägna åt sin hobby.

– Det känns jättebra, säger hon.

Enligt HR-avdelningen på Marta Iglesias arbetsplats verkar en kortare arbetsvecka inte minska de anställdas förmåga att prestera bra.

– Vi är helnöjda. 87 procent av alla tillfrågade känner sig mer tillfreds i dag, säger Coral Alcaraz, HR-chef.

Testas under två år

Projektet ska testas under två år av mindre och medelstora företag. Syftet är att ta fram arbetsreformer som kan ”generera en ökning av produktiviteten som kompenserar lönekostnader”, konstaterade Spaniens arbetsmarknadsdepartement förra året.

Samtidigt som facken ser positivt på en kortare arbetsvecka uttrycker näringslivet skepsis.

Se hur det har funkat för Marta Iglesias och klädföretaget att arbeta utifrån en kortare arbetsvecka i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.