Minst 44 människor har omkommit i Serbien och Bosnien, enligt AFP, och tiotusentals människor har tvingats lämna sina hem.
I stort sett hela Obrenovac, en förstad till Belgrad, har evakuerats. I Obrenovac ligger ett kolkraftverk som står för nära hälften av landets elproduktion. Premiärminister Aleksandar Vucic säger att högsta prioritet nu är att försöka rädda kraftverket.
Elproduktionen har redan minskat med 40 procent till följd av ovädret.
– Armén, polisen, frivilliga och anställda på kraftverket använder all mekanisk utrustning och staplar sandsäckar för att sakta ned vattenflödet och hindra det från att nå kraftverkets generatorsystem, säger Alma Muslibegovic, talesperson för elleverantören EPS, enligt Reuters.
På söndagen upptäcktes ännu fler kroppar i Obrenovac. Därmed höjdes den officiella dödssiffran efter översvämningarna i Bosnien, Serbien och Kroatien till 44, enligt AFP.
Väntade i tolv timmar
40-åriga Dragan Todorovic bar sina barn på ryggen för att undkomma vattenmassorna i hårt drabbade Obrenovac, en förstad till Belgrad. Därefter väntade han i tolv timmar på hjälp, berättar han för Reuters.
– Huset var nytt, vi byggde det för två år sedan för 100.000 euro. Vad händer nu?
Något svar på den frågan är det ännu ingen som har.
”Bävar inför vad de kan få se”
Arbetet med att rädda människor i översvämmade byar och städer fortsatte under söndagen. Vissa områden har helt skurits av från omvärlden. I norra Bosnien har omkring 10.000 personer evakuerats hittills, och hundratals strandsatta väntar på hjälp i staden Samac.
– Vi har skickat in räddningsmanskap till delar av staden som vi inte har kunnat nå hittills. De går nu in i de områdena och bävar inför vad de kan komma att få se, säger borgmästaren Samo Minic till AFP.
Rysk hjälp
Förödelsen och hjälpbehovet efter översvämningarna är stort. Två ryska fraktplan lastade med mat, generatorer och räddningsbåtar landade på söndagen i Serbien för att underlätta räddningsarbetet. Även ett flertal EU-länder och forna jugoslaviska delrepubliker bidrar med vattenpumpar, räddningsteam och nödhjälp. Däribland Sverige, meddelar utrikesminister Carl Bildt via Twitter.
Under söndagen hade regnen börjat avta och vattnet så sakta sjunka tillbaka i de värst drabbade delarna av centrala och västra Serbien samt nordöstra Bosnien. I Belgrad väntades dock floden Sava fortsätta stiga.
”Var finns CNN och BBC?”
Den serbiske tennisstjärnan Novak Djokovic, vädjar till omvärlden att uppmärksamma katastrofen.
– Var finns CNN och BBC? Det här är de största översvämningarna i vårt lands historia, kanske i hela Europas historia. Jag hoppas att folk kan använda lite sunt förnuft och uppmärksamma detta. Vi behöver omvärldens hjälp, säger han till The Guardian.