Kraniumfynd tyder på att människan utvandrat från Afrika tidigare än forskarna trott Foto: Nature

Kraniumfynd tyder på att människan utvandrat från Afrika tidigare än forskarna trott

Uppdaterad
Publicerad

Ett 210 000 år gammalt kranium har hittats i en grotta i Grekland. Det är det äldsta fyndet av en mänsklig kvarleva som gjorts hittills – och har fått forskarna att vrida tillbaka klockan rejält för när de första moderna människorna nådde Europa. Det skriver tidskriften Nature som publicerat forskningsresultaten.

Det var i slutet på 1970-talet som två fossiliserade kranier hittades i grottan Apidima i södra Grekland. Det har tidigare varit svårt att åldersbestämma skallarna, eftersom de varit kraftigt skadade och saknat arkeologiskt sammanhang, skriver Nature.

170 000 år gammal

Med hjälp av ny teknik, som datorskapade modeller och radiometrisk datering, har man nu fått fram deras ålder. Det ena har visat sig vara 170 000 år gammalt och tycks komma från en neandertalare.

Den andra skallen är enligt mätningarna 40 000 år äldre och kommer från Homo sapiens, alltså den moderna människan. Det innebär att fyndet är över 150 000 år äldre än de tidigare äldsta moderna mänskliga kvarlevorna man hittat i Europa.

Nådde Europa tidigare än man trott

Upptäckten tyder på att Homo sapiens utvandrat från Afrika betydligt tidigare än vad man hittills trott.

– Det visar att den tidiga spridningen av Homo sapiens ut från Afrika inte bara inträffade tidigare, för mer än 200 000 år sedan, utan också att den nådde geografiskt längre, ända till Europa, säger paleoantropologen Katerina Harvati till nyhetsbyrån AFP.

Fynden är viktiga pusselbitar i vår förståelse av hur människan befolkade Europa och Asien och stöttar idén om att Homo sapiens gjorde upprepade, mer eller mindre lyckade, försök att emigrera från Afrika över en period på tiotusentals år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.