Kina kräver att Huaweis gripna finanschef Meng Wanzhou släpps omedelbart. Foto: TT Handout, Aly Song/Reuters/TT

Kinas krav: Släpp gripna Huawei-chefen omedelbart

Uppdaterad
Publicerad

Kina kräver att Kanada ”omedelbart rättar till misstaget” och släpper Huaweis finanschef Meng Wanzhou, som greps i Kanada i helgen.

Meng Wanzhou, som är dotter till Huaweis grundare Ren Wanzhou, riskerar att bli utlämnad till USA, enligt kanadensiska myndigheter.

Det var i lördags som telekomjätten Huaweis finanschef Meng Wanzhou greps i Vancouver i Kanada. Gripandet skedde på USA:s begäran.

Nu kräver Kina att Kanada ”omedelbart rättar till misstaget” och släpper Huawei-chefen, rapporterar nyhetsbyrån AP. Meng Wanzhou har inte, menar Kina, brutit mot varken amerikansk eller kanadensisk lag.

Huawei-bråket mellan Kina och Kanada

Huawei – ”ett säkerhetshot”

USA ser Huawei, och även mindre kinesiska teknikleverantörer, som en potentiell ingång för spionage mot amerikaner, enligt AP.

Farhågan för risker med cybersäkerheten har gjort att USA krävt att internetleverantörer i allierade och ”vänligt sinnade” länder undviker företagets telekommunikationsutrustning.

Tre av de länderna är Tyskland, Italien och Japan, enligt Wall Street Journal.

Huawei inte i USA-sortiment

Mobiloperatörer i USA tar inte in Huaweis mobiler i sina sortiment och bolaget tillåts inte bygga 5G-nät i USA och andra västländer, skriver TT.

Dessutom överväger USA att öka det ekonomiska stödet för att utveckla telekommunikationen i de länder som eliminerar kinesisktillverkad utrustning, enligt Wall Street Journal.

Huawei anklagas dessutom för att bryta USA:s sanktioner mot Iran och Nordkorea. Enligt AP har Wall Street Journal rapporterat om att amerikanska myndigheter utreder om Huawei brutit mot sanktioner i Iran.

Kan bli utlämnad till USA

Meng Wanzhou, som är dotter till Huaweis grundare Ren Zhengfei, riskerar att bli utlämnad till USA, enligt kanadensiska myndigheter.

På fredag kommer en domstol att avgöra om hon ska utlämnas till USA.

– Huawei är inte vilket företag som helst och hon är inte vilken person som helst. Det kommer att bli en stor utmaning för partiet (Kinas kommunistiska parti) att leverera en stark emotionell reaktion och samtidigt vara rationella och inte äventyra ett handelsavtal med USA, säger Kinaexperten Frédéric Cho, till TT.

Han tillägger att den fortsatta utvecklingen avgörs av hur USA agerar, men att det är svårt att spekulera om vad nästa steg blir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Huawei-bråket mellan Kina och Kanada

Mer i ämnet