Sergej Lavrov Rysslands utrikesminister

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lavrov: ”Relationen mellan Frankrike och Ryssland på en lägsta nivå” Foto: EBU

Kreml om gripandet av Telegram-vd:n: Vill se ”seriösa bevis”

Uppdaterad
Publicerad

De brottsmisstankar som riktats mot Telegrams vd Pavel Durov ska ses som ett försök att ”inskränka på yttrandefriheten” – om den franska åklagarmyndigheten inte lägger fram ”seriösa bevis”. Det uppger den ryska ledningen i Kreml, enligt Reuters.

Enligt den franska åklagarmyndigheten kan ryskfödde Pavel Durov, genom ”bristande moderering och ovilja att samarbeta med rättsväsendet”, anses vara medskyldig till drogförsäljning, människohandel, barnpornografibrott och bedrägeri.

Meddelandetjänstens vd greps på de grunderna i Paris i helgen, något som nu ifrågasätts starkt från Moskvas håll:

Internetrelaterade brott

– Anklagelserna är verkligen mycket allvarliga. De kräver inte mindre seriösa bevis. Annars blir de ett direkt försök att begränsa yttrandefriheten, säger Kremls talesperson Dimitrij Peskov, enligt Reuters.

Enligt Peskov är Ryssland redo att ge Durov all nödvändig hjälp med tanke på hans ryska medborgarskap, men tillägger att den gripnes franska medborgarskap komplicerar situationen.

Politiskt motiv

Gripandet har anklagats för att ha politiska motiv. Frankrikes president Emmanuel Macron bemötte kritiken i ett inlägg på X:

”I en rättsstat upprätthålls friheter inom en rättslig ram, både på sociala medier och i verkliga livet, för att skydda medborgare och respektera deras grundläggande rättigheter”, skriver presidenten.

”Det är på inget sätt ett politiskt beslut. Det är upp till domarna att avgöra i ärendet.”

Kremls Dimitrij Peskov ifrågasätter på tisdagen presidentens ord och säger att Durovs fall kan ses som ett ”hot mot chefen för ett stort företag”.

Och talmannen i den ryska statsduman, Vjatjeslav Volodin, menar att gripandet handlar om att USA, via Frankrike, försöker att ta kontroll över appen som har använts av båda sidorna i kriget i Ukraina, enligt Reuters.

”Inget att dölja”

Enligt ett uttalande av Telegram har Pavel Durov ”inget att dölja”.

”Det är absurt att hävda att en plattform eller dess ägare är ansvariga för missbruk av plattformen”, skriver de enligt Reuters och fortsätter:

”Telegram följer EU:s lagar, inklusive rättsakten om digitala tjänster. Dess moderering är i linje med industristandarden och förbättras löpande.”

Ryssland har tidigare själva försökt, men misslyckats, med att blockera Telegram och har flera gånger bötfällt företaget för att inte ha raderat vad man ansett vara olagligt innehåll.

Pavel Durov

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem är Telegramgrundaren Pavel Durov? Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Internetrelaterade brott

Mer i ämnet