Foto: TT

Krigslagar och politisk kris i Sydkorea – detta har hänt

Publicerad

Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol riskerar att avsättas efter han införde krigslagar – som sedan upphävdes.
Militären stormade parlamentet, oppositionspolitiker klättrade över staket och invånare protesterade.

Här är sex timmar som skakade Sydkorea.

Kaoset i Sydkorea – en tidslinje

Vad var det som hände?

  • 22.30 på tisdagskvällen, lokal tid, höll president Yoon Suk-Yeol ett tv-sänt tal där han meddelade att undantagstillstånd och krigslagar införs med omedelbar verkan.
  • Undantagstillståndet innebar att medier sattes under statlig kontroll, alla vårdanställda beordrades tillbaka till sina arbeten och all politisk aktivitet förbjöds.
  • Lee Jae-myung, ledare för det största oppositionspartiet, uppmanade sina ledamöter att rösta ner undantagstillståndet, som han kallade ”grundlagsvidrigt” och uppmanade människor att protestera utanför parlamentet som var hårt bevakat av polis.
  • Några timmar senare röstade ett enhälligt parlament för att upphäva krigslagarna, det föregicks av att militärer stormade parlamentet. De avvek efter omröstningen.
  • Senare under natten höll presidenten Yoon ett nytt tv-sänt tal och meddelade att krigslagarna inte längre gällde. Officiellt varade krigslagarna i sex timmar.

Varför hände det?

  • Presidenten motiverade bland annat beslutet med att han ville ”säkra Sydkorea från de hot som Nordkoreas kommuniststyrkor utgör” och att ”den parlamentariska processen hålls som gisslan”. Han syftade i sitt tal på oppositionen.
  • Bedömare pekar på olika orsaker till Yoons agerande, som beskrivs som chockerande. En växande frustration över att inte få igenom sin politik eftersom oppositionen har majoritet i parlamentet, är en teori.
  • Samtidigt har oppositionspartierna inlett 22 misstroendeomröstningar mot presidenten som blivit allt mer impopulär. Han har även figurerat i ett antal politiska skandaler.

Vad händer nu?

  • På onsdagen lämnade oppositionspartierna in ett riksrättsförfarande för att avsätta presidenten och försvarsministern. Voteringen kan ske tidigast på fredag. Demokratiska partiet kräver att han omedelbart avgår.
  • Inom presidentens Folkets parti, är det splittrat. Partiledaren Han Dong-Yoon kräver att regeringen avgår och att presidenten Yoon undantas. Partiet har däremot enats om att inte rösta för att presidenten ställs inför riksrätt, enligt nyhetsbyrån Yonhap.
  • För att ställa en president inför riksrätt krävs stöd från två tredjedelar av parlamentets 300 ledamöter, vilket kräver åtta röster från presidentens parti, enligt Yonhap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.