Haitis regering har förlängt undantagstillståndet som råder runt huvudstaden Port-au-Prince med ytterligare en månad efter att gängvåldet eskalerat kraftigt. Tiotusentals människor har tvingats på flykt de senaste dagarna, och totalt uppges drygt 300 000 haitier ha behövt lämna sina hem på grund av gängvåldet.
Sjukvårdssystemet närmar sig kollaps, varnar FN:s organ för samordning av humanitär hjälp, OCHA.
Det saknas både personal, vårdplatser, läkemedel och blod samtidigt som patienter med skottskador väller in på sjukhusen, enligt OCHA.
Gängledaren varnar för folkmord
Krisen i Haiti fördjupades ytterligare i början av mars när landets premiärminister Ariel Henry var i Kenya för en förhandling om att sätta in utländska trupper mot de kriminella gängen.
Den ökände gängledaren Jimmy ”Barbecue” Chérizier varnar nu för ett ”inbördeskrig som kommer sluta med folkmord” om premiärministern sitter kvar på sin post. Premiärminister Henry befinner sig för närvarande inte i Haiti, utan uppehåller sig i Puerto Rico enligt källor till CNN.
FN i krismöte
FN:s säkerhetsråd samlades under måndagen till ett krismöte. Säkerhetsrådet kräver förberedelser till ett demokratiskt nyval ska hållas i landet, och att beväpnade grupper ska sluta med sina upprorsförsök omedelbart.
EU har även bestämt att kalla hem all sin personal från Haiti, och hänvisar till ”den dramatiska försämringen av säkerhetsläget”. Även USA har börjat evakuera all icke-nödvändig personal från ambassaden i Port-au-Prince.
Åttonde plats i konfliktindex
Haiti är ett av tio länder i världen där konfliktnivån klassas som ”extrem” av organisationen ACLED som kartlägger konflikter världen över.
De hamnar på plats åtta i ACLED:s konfliktindex som utgår från dödlighet, fara för civila, geografisk spridning och fragmentering av väpnade grupper.