Turkiet motsatte sig tidigt Sveriges planer på att gå med i Nato. Sveriges nye statsminister Ulf Kristersson (M) har sagt att regeringsskiftet inte påverkar Sveriges Natoprocess och att han är redo att att ro Sveriges medlemskap i försvarsalliansen i hamn.
Kristersson besökte under tisdagen Ankara för att diskutera vägar framåt för att Turkiet ska släppa in Sverige i Nato. Under den 45-minuter sena pressträffen välkomnade Erdogan den nya svenska regeringen men upprepade samtidigt kraven på att Sverige måste ta itu med de kurdiska organisationer som Turkiet betraktar som terrorister.
Nytt möte om en månad
Han förklarade att han vill se fler framgångar inför mötet som hålls i Stockholm om en månad.
– Vi vill se Sverige stötta Turkiets säkerhetsintressen, säger Erdogan.
Innan pressträffen som hölls i presidentpalatset i Ankara, hade ledarna enskilda möten. Kristersson beskriver mötet som produktivt och lovade Turkiet att Sverige kommer leva upp till samtliga åtaganden.
– Vårt budskap är tydligt. Sverige förstår att Turkiet har utkämpat en blodig strid mot PKK-terrorister.
Under helgen meddelade den svenska regeringen att man tar avstånd från de kurdiska organisationerna YPG och PYD. Utrikesminister Tobias Billström uppgav i en intervju med Sveriges Radio att organisationerna har för täta band till den terrorklassade organisationen PKK.
En svensk journalist frågade Erdogan om eventuella utlämningar från Sverige till Turkiet.
– I våra diskussioner har målet varit att se över Sveriges attityd till terrorism. Fyra personer har hittills utlämnats, men för tillfället finns en person kvar i Sverige.
Erdogan namngav sedan en person som han menar är terrorist och som inte blivit utlämnad ännu.
En förmildring i tonen
Aras Lindh, Turkiet-kännare och analytiker på Utrikespolitiska Institutet, tycker sig se en viss förmildring i tonen från Turkiet.
– Kraven är fortfarande svåra för Sverige att uppfylla. Men nu talas det istället om att Sverige ska ”ta steg framåt” istället för att helt och hållet uppfylla kraven. Det uppfattar jag som ett uttryck där man vill tona ner och förmildra det hela.