På tisdag ska Sveriges riksdag rösta om det omdiskuterade bilaterala, militära samarbetsavtalet mellan Sverige och USA: Defense Cooperation Agreement (DCA). En majoritet av riksdagspartierna har uttalat sig positiva medan Miljöpartiet och Vänsterpartiet har reserverat sig.
Klubbas avtalet igenom innebär det ett steg närmare ett införande – som ger amerikansk militär tillgång till svenskt vatten och svenskt luftrum, 17 strategiskt viktiga militärbaser, örlogsbaser och luftbaser.
”Osäkert vad Sverige kan stoppa”
Uteblivna skrivningar om kärnvapen i avtalet är en av punkterna som kritiker lyft och jämfört det svenska avtalet med hur Norge och Danmark har formulerat sig.
En annan kritik har gällt att amerikansk personal inte kommer att lyda under svensk lag.
– Det är högst osäkert om Sverige kan stoppa sådana här aktiviteter. Det borde funnits en starkare uttrycklig vetorätt, säger Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet.
– Det är osäkert vad USA kan komma att begära i framtiden. Man har gett amerikanarna ett carte blanche, säger Hans Blix, diplomat, tidigare folkpartistisk utrikesminister och chef för FN:s vapeninspektörer.
”Ska ske med svenskt samtycke”
Försvarsminister Pål Jonson (M) menar att USA inte får för mycket att säga till om, utan att Sverige själv bestämmer:
– Avtalet bidrar till stabilitet och säkerhet och minskar risken för ett väpnat angrepp. Det som görs i avtalet ska ske med svenskt samtycke. Sverige är ett suveränt land och avgör själv, säger han.
Hör mer av ministerns svar på kritiken i klippet ovan.