En man viftar med den georgiska flaggan i närheten av parlamentet i Tbilisi under nattens protester. Foto: Zurab Tsertsvadze/AP/TT

Kritiserat lagförslag i Georgien dras tillbaka efter massprotester

Uppdaterad
Publicerad

Georgien har de senaste dagarna skakats av massiva protester mot ett lagförslag från det styrande partiet. Förslaget har nu dragits tillbaka, rapporterar Reuters.

Lagen, som hade stöd av det styrande Georgian Dream-partiet, skulle kräva att alla organisationer som får mer än 20 procent av sin finansiering från utlandet ska registrera sig som ”utländska agenter” eller dömas till betydande böter.

Efter två nätter av våldsamma protester meddelade dock partiet på torsdagen att man nu drar tillbaka lagförslaget. I ett uttalande skriver partiet att ”ett lögnens maskineri har lyckats framställa lagen på ett negativt sätt”, men att man nu ”ovillkorligen drar tillbaka lagförslaget som vi stödde, utan några reservationer”.

Partiet skriver även att man vill minska ”konfrontationer” i samhället samt att man, när situationen lugnat sig, vill ge allmänheten en bättre förklaring av vad lagen gick ut på.

Påminde om en rysk lag

Lagförslaget, som hade passerat sin första parlamentariska behandling, påminde enligt kritiker om en rysk lag från 2012 som sedan dess har använts för att motverka oliktänkande i Ryssland.

Förslaget har därför tagits som ett sätt att ta avstånd från EU och de västerländska frihetsidealen, men närma sig Moskvaregimen. Många av demonstranterna i Tbilisi har viftat med EU-flaggor, i scener som påminner om den maktkamp som pågick i Ukraina åren före det att Ryssland startade kriget där 2014.

Polisen sprejar tårgas mot demonstranterna utanför parlamentsbyggnaden i Tbilisi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen sprejar tårgas mot demonstranterna utanför parlamentsbyggnaden i Tbilisi. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.