Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En sorglig dag för EU” – hör Ylva Johansson (S) om att Rumänien och Bulgarien inte släpps in i Schengen.

Kroatien får plats i Schengen – Bulgarien och Rumänien får vänta

Uppdaterad
Publicerad

Kroatien släpps in i Schengenområdet efter stöd från EU-ländernas inrikesministrar.

Bulgarien och Rumänien tycks dock få fortsätta att vänta.

Beskedet om ja till Kroatien kom i eftermiddags.

”Schengenområdet växer för första gången på ett decennium. Ministrarna har godkänt Kroatiens medlemskap från den 1 januari 2023”, skriver företrädare för Tjeckien – höstens ordförandeland i EU:s ministerråd – på Twitter.

För Bulgarien och Rumänien, som också hoppats på ett ja, ser det dystrare ut.

Österrikes inrikesminister Gerhard Karner var tydlig redan i morse med att han inte kommer att rösta ja till duon – och därmed går det inte att få ihop den totala enighet som krävs.

– Jag kommer i dag att rösta emot ett Schengenutvidgande för Rumänien och Bulgarien. Det är fel att i det här läget utöka ett system som inte fungerar, sade Karner till presskåren på plats, på väg in till EU:s justitie- och inrikesministermöte i Bryssel.

”Fungerar inte”

Österrikes nej motiveras främst med migrationsläget. Karner pekar på det stora antalet flyktingar som fortsatt kommer till Österrike, trots att de på vägen passerat andra EU- och Schengenländer.

I Rumänien har reaktionerna direkt blivit skarpa, med uppmaningar om bojkott av österrikiska företag.

”Skicka hem dem till sina mammor i Schengenområdet och handla inte mer av dem”, skriver PR-byråchefen Alex Badea på Twitter, enligt österrikiska nyhetsbyrån APA.

Samtidigt är det inte bara i Österrike som motstånd finns. Även Nederländerna är kritiska, framför allt mot att släppa in Bulgarien.

Ja från Sverige

Skulle Sverige få råda skulle det emellertid bli ja till alla tre.

– Vi har alla ett väldigt starkt intresse av ett välfungerande Schengensamarbete. Det skapar en trygghet och en förutsägbarhet för hela Europa, också för Sverige, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) på väg in till mötet.

EU-kommissionen har samma åsikt och anser att inträde för de tre länderna snarare stärker än försämrar kontrollen över EU:s yttre gränser. Ansvarig EU-kommissionär Ylva Johansson (S) beskriver det som en ”väldigt sorglig dag för EU”.

– De uppfyller alla krav med råge. Och ändå finns det ett fåtal länder som stoppar detta. Men jag kommer att ta nya tag och föra detta framåt under de kommande ordförandeskapen, säger hon till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.