Saad al-Hariri såg betydligt mer avslappnad och utvilad ut än under sitt märkliga avgångstal från den saudiska huvudstaden Riyadh för snart tre veckor sedan. Foto: TT

KRÖNIKA: Sällan har Libanon framstått som så osjälvständigt

Publicerad
Krönika ·

Min son var fem år när han kom hem från sin skola här i Beirut och ritade den libanesiska flaggan.

”Trädet på den är ett cederträd. Det står i stormen. Det betyder att alla i Libanon står starka tillsammans.”

Stina Blomgren

Utrikesreporter

De senaste veckornas politiska kris har på ett sätt gjort verklighet av den dröm mitt barns lärare ville förmedla till sina elever. Landet har stått mer enat än på länge. Trots motsättningar har alla parter krävt att landets premiärminister skulle återvända från sin mystiska exil i Saudiarabien.

Texten ”Vi är all alla med dig” har stått under planscherna med Saad al-Hariris ansikte som satts upp på lyktstolpar och plank och som bara har blivit fler för varje dag.

Krisen i Libanon

Och där var han

Så i dag återvände Saad al-Hariri till Libanon efter några omtumlande veckor. Stora rödvita libanesiska flaggor med gröna cederträd hade draperats över centrala Beirut inför firandet av självständighetsdagen.

På morgonen cirklade militärhelikoptrar i procession över staden som fortfarande bär sina tydliga ärr från inbördeskriget. Efter helikoptrarna svepte stridsflygplan in från havet i snirklande formationer. På gatorna vinkade fnissiga skolbarn till kamouflageklädda soldater.

Och där var premiärministern, på alla tv-skärmar, skakandes hand med presidenten som hälsade honom välkommen tillbaka.

”Ändå inte vi som bestämmer”

Saad al-Hariri såg betydligt mer avslappnad och utvilad ut än under sitt märkliga avgångstal från den saudiska huvudstaden Riyadh för snart tre veckor sedan.

Hans plötsliga avgång överraskade också hans närmaste medarbetare och gjorde det tydligare än någonsin att det här landet är en spelplan för Mellanösterns stormakter. De senaste veckorna har Libanon dragits djupare in i spänningarna mellan Saudiarabien och Iran.

– Om Saudiarabien ville splittra oss och trodde att alla minoriteter skulle bråka med varandra så hade de fel. Men faktum är ändå att det inte är vi som bestämmer, säger min vän som växte upp i Beirut under inbördeskriget.

Gör ont att säga det

På väg från paraden passerar vi parlamentet mitt i stan. Torget nedanför är kantat av pansarvagnar och jag ser nya rödvita flaggor med det gröna cederträdet vaja i vinden.

Det är Libanons självständighetsdag. Och det gör ont att säga det, men sällan har Libanon framstått som så osjälvständigt som just i dag.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Krisen i Libanon

Mer i ämnet