Ukrainas utrikesminister: Tuff avtändning väntar för beroendesjukt Europa

Uppdaterad
Publicerad

Europa går mot ännu en vinter med rekordhöga elpriser. Det kommer att svida, men det skadliga beroendet av rysk energi måste få ett slut, säger Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.

– Varje missbrukare måste genomlida en smärtsam rehabilitering för att friskna till.

Sedan den statliga ryska energijätten Gazprom beslutat att strypa gasflödet till Europa ytterligare ser flera länder ut att gå en svår vinter till mötes. Bolaget uppger att orsaken är tekniska problem med gasledningen Nord Stream 1.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba menar att detta är en del av Rysslands utpressning mot Europa, som påbörjades redan innan storoffensiven inleddes.

Kriget i Ukraina

– Aktionen syftar till att slå den europeiska ekonomin i spillror genom att leka med gaspriserna.

Svårare tider stundar

De kraftigt stigande energipriserna sätter redan stor press på såväl industrin som hushållen. Om gasleveranserna från Ryssland skulle stoppas helt räknar experterna med betydligt högre priser på naturgas, vilket troligen skulle driva upp den redan historiskt höga inflationen.

Kuleba förstår smärtan som många européer har upplevt och som med största sannolikhet kommer att förvärras under det kommande vinterhalvåret.

– Tro mig, vi förbereder oss för en mycket värre vinter än vad något europeiskt land gör. Vi förstår svårigheterna, rädslan och oron. Men låt oss tala klarspråk: Europa har i årtionden varit beroende av rysk energitillförsel och för Ryssland har energi alltid varit politik, det har aldrig handlat om ekonomi.

Tillfrisknande kostar

En majoritet av EU-länderna är överens om att frivilligt minska gaskonsumtionen med 15 procent för att dämpa beroendet. Kuleba uppmanar Europa att fortsätta söka nya, mindre självskadande vägar.

– Varje missbrukare måste genomlida en smärtsam rehabilitering för att friskna till; för att få en bättre framtid. Vi har en svår tid framför oss men när vi väl har lärt oss att leva utan rysk gas, när vi kan ersätta den med energikällor från andra länder, så kommer våra liv att bli bättre och framför allt säkrare, säger Kuleba.

Se hela intervjun i SVT:s Agenda i SVT2 21.15 eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet