Rysslands krig i Ukraina har pågått i snart ett och ett halvt år och har satt djupa spår i Ryssland där man tar varje chans att måla upp väst som förövaren, menar Carolina Vendil Pallin som är forskningsledare på totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
– Det har blivit ett samhälle som genomsyras av det här kriget och kampen mot väst. Det är det som man bekämpar i Ukraina, säger hon.
Bräckligt system
Midsommarhelgens väpnade uppror i Ryssland, där den paramilitära Wagnergruppen och dess ledare Jevgenij Prigozjin marscherade mot Moskva, kan ha skapat en ökad instabilitet, menar överstelöjtnanten Joakim Paasikivi.
– Det här illustrerar bräckligheten i systemet. Det kanske inte är så stor uppslutning för Prigozjin, men det är det inte heller för Kreml. Folk föreföll stå och vänta på hur detta skulle gå, säger han.
I Ryssland finns flera andra paramilitära förband som formellt lyder under styret i Moskva. Carolina Vendil Pallin menar att politiska kupper oftast genomförs av personer som står makthavare nära, och då kan det gå fort.
– Så länge Putin har kontroll fungerar det, men i den stund som det uppstår en tvekan inom eliten om Putin är rätt person att leda landet så kommer det att se annorlunda ut, säger hon.
Kan bli enormt rörigt
Joakim Paasikivi håller med och konstaterar:
– Hajarna cirklar runt Kreml, varje svaghetstecken blir en öppning.
Carolina Vendil Pallin betonar att Ryssland under 20 års tid har urholkat statens våldsmonopol och underminerat landets institutioner, vilket riskerar att få förödande konsekvenser.
– När det väl blir instabilt så kan det bli enormt rörigt, säger hon.
Hur har Ryssland påverkats av 16 månaders fullskaligt krig? Hör experterna i klippet ovan.