Alexandra Chandler är en av över 400 kandidater inom HBTQ-rörelsen som ställer upp i mellanårsvalet i USA. De identifierar sig som homo-, bi- eller transpersoner och många av dem har en uttalad agenda att stoppa Donald Trump, vars administration tagit bort flera av deras rättigheter. Foto: Andreas Zernell

Transpersoner kandiderar i USA-val för att stoppa Trump

Uppdaterad
Publicerad

Alexandra Chandler är på krigsstigen. Hon säger att hon inte bara kämpar för att få andras röster. Hon kämpar också för sina egna rättigheter.

– Ett lagförslag här i Massachusetts vill ta bort min rätt att handla mat i affären eller gå på bio, säger hon.

Förslaget kallas i folkmun kort och gott för ”fråga 3”, men på valsedlarna i Massachusetts har det den mer formella titeln ”Fråga 3, folkomröstning om könsidentitetsantidiskrimineringsveto”.

I Massachusetts har en kristen grupp samlat in tillräckligt med namnunderskrifter för att få till en folkomröstning som ifrågasätter om transpersoner ska fortsätta skyddas av en övergripande antidiskrimineringslag.

– I korthet vill de kunna ge en person som säljer biobiljetter möjligheten att säga ”jag vill inte sälja en biljett till någon som dig”, säger Alexandra Chandler. 

Hon kandiderar för demokraterna i Massachusetts tredje distrikt.

Hon är före detta underrättelseanalytiker.

Hon är mamma till två barn.

Och hon är transkvinna.

– Jag gick igenom min könskorrigering 2006 när jag jobbade på amerikanska flottans underrättelsetjänst, under George W Bush.

Under Trumpadministrationen har justitiedepartement skickat ut memos till sina jurister där man meddelar att transpersoner inte nödvändigtvis skyddas längre om företag vill sparka – eller inte anställa dem – av religiösa skäl. Foto: Andreas Zernell/SVT

Stöd i underrättelsetjänsten

Hon säger att hon trodde att övergången skulle innebära slutet på hennes karriär, men att hon fick stort stöd av många kollegor och att hon skulle komma att stanna i underrättelsetjänsten ytterligare elva år, och på den tiden befordras fyra gånger.

– Hur jag behandlades då visade mig hur bra det här landet kan vara.

När Donald Trump tillträdde som president bestämde hon sig för att gå en annan väg.

– Jag såg saker jag tillbringat mitt liv med att jobba med, Iranavtalet, bevakningen av Ryssland, gå om intet. Och samtidigt hotades mina egna rättigheter. Till slut bestämde jag mig för att kandidera.

Under Trumpadministrationen har justitiedepartement skickat ut memos till sina jurister där man meddelar att transpersoner inte nödvändigtvis skyddas längre om företag vill sparka – eller inte anställa dem – av religiösa skäl.

Hårdare tag

Den amerikanska folkhälsomyndigheten, CDC, har beordrats att sluta använda ordet ”transperson”.

Den federala fängelsemyndigheten har beslutat att välja fängelseplacering för transpersoner utifrån deras tillskrivna kön, inte det kön de identifierar sig med.

Utbildningsdepartementet har beslutat att klagomål som kommer från transstudenter som anser sig ha diskriminerats på amerikanska skolor inte ska tas upp i högre instanser.  

Och när det gäller militären har Donald Trump twittrat att transpersoner inte ska kunna tjänstgöra överhuvudtaget.

Hon kandiderar för demokraterna i Massachusetts tredje distrikt.

SVT Nyheter följer demokraternas kandidat Alexandra Chandler när hon knackar dörr i Massachusetts tredje valdistrikt. Foto: Andreas Zernell/SVT

”120 diskriminerade lagförslag”

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Campaign kom 120 nya lagförslag som klassas som diskriminerande mot HBTQ-personer bara under 2017. Många av dem har nu trätt i kraft.

Samtidigt som förändringarna implementerats har antalet hbtq-ersoner som ställer upp i val slagit alla rekord. I mellanårsvalet 2018 kandiderar över 400 personer som identifierar sig som homo, bi eller trans.

– Jag säger till alla jag pratar med att huvudsaken är att de röstar på någon, även om det inte är på mig. Sakfrågan är så mycket större än vad jag är, säger Alexandra Chandler.

Primärvalet i Massachusetts avgörs på tisdag.

HBTQ bland amerikanska politiker

Sammanlagt 559 folkvalda politiker i USA identifierar sig som hbtq

Det motsvarar 0,1 procent av alla folkvalda politiker

Andelen amerikaner som identifierar sig som hbtq är 4,5 procent

1 av 100 senatorer identifierar sig som hbtq

6 av 435 kongressledamöter identifierar sig som hbtq

Källa: Out for America Report/Victory Institute

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.