Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in på nattklubben i Glasgow och hör om tekniken som tar till vara på besökarnas kroppsvärme. Foto: Reuters

Lagrad kroppsvärme värmer upp nattklubb: ”Vi är som små generatorer”

Uppdaterad
Publicerad

En klubb i Skottland har installerat ett system för att fånga upp den kroppsvärme som stiger från dansgolvet. Den används sen för att kunna värma lokalen vid andra tillfällen.

– Föreställ dig hur hög temperatur det blir här inne. Vår publik är en del av systemet, säger Andrew Fleming-Brown, vd för nattklubben.

Det brittiska bandet Coldplay skapade rubriker i våras när de gav sig ut på klimatturné. Publiken uppmanades då att trampa på särskilda cyklar för att generera grön el till konserten. Nu följer en annan del av nöjesbranschen efter. En klubb i Skottland använder en teknik som leder ner kroppsvärme för lagring under marken.

– Vi är som små generatorer. Om du sitter hemma i soffan så kanske du avger 150 watt, medan under en legendarisk natt där du dansar vilt så avger du förmodligen runt 500 watt, säger David Wells, geotermiexpert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.