Donald Trump lovar försöka hjälpa MS Zaandam. På bilden syns fartyget utanför Panama City där det inte fick ta i land. Foto: Stefani Reynolds/Arnulfo Franco/TT

Länderna vägrar ta emot fartyget – passagerarna dör av covid-19

Publicerad

Flera kryssningsfartyg som drabbats av coronasmittan väntar på att få anlöpa en hamn. Men land efter land säger nej. Under tiden dör passagerare ute till havs. 

Ett av de kryssningsfartyg som uppmärksammats i medierna är MS Zaandam. Ombord finns över 100 passagerare med influensaliknande symptom. Fyra personer har redan dött, däribland en svensk man. 

MS Zaandam lämnade Buenos Aires den 7 mars, men blev portat i Sydamerika och styr nu mot Florida. Men även där verkar det bli svårt att ta sig i land. Floridas guvernör vägrar ge fartyget tillstånd. 

Coronapandemin

Trump lovar att hjälpa

För de över 1000 passagerarna ombord står nu hoppet till USA:s president, Donald Trump. Presidenten har lovat att han ska prata med Floridas guvernör. I USA regleras hälsofrågor på lokal -och delstatsnivå.

– Här uppstår en konflikt mellan de olika nivåerna i det amerikanska systemet. Det är svårt att veta vem som vinner här. Men presidenten kan vända sig till en federal domstol som kan utfärda ett temporärt beslut som myndigheterna måste följa, säger Dag Blanck professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Sverige: ”Vi har skyldighet att ta emot”

Vem som beslutar om ett fartyg får anlöpa en hamn eller inte skiftar från land till land. I många av länderna som stängt sina hamnar är det regeringarna som tar det beslutet.

I Sverige finns åtta så kallade karantänshamnar för att ta emot fartyg med smitta. Här är det varje regions smittskyddsläkare som bedömer vad som ska göras när ett fartyg anlöper.

– Vi har en skyldighet att ta emot fartyg som har deklarerat misstänkt smitta ombord, säger Ingrid Hansson, kommunikatör vid Stockholms hamnar som är en av Sveriges karantänshamnar.

Inte möjligt att neka

Att helt neka ett fartyg att anlöpa en svensk karantänshamn ser Ingrid Hansson inte som möjligt enligt gällande lagar. 

– Det har jag väldigt svårt att tänka mig. Vi har inga uppgifter om att det skulle ha hänt.

Ingrid Hansson ser inte heller att ett kryssningsfartyg kommer att anlöpa Stockholms hamnar i närtid.

– De flesta som brukar komma till Sverige med kryssningsfartyg: amerikaner, engelsmän och tyskar sitter i karantän i sina hemländer. De fartyg som skulle komma till Stockholms hamnar i april-maj har redan ställt in sin trafik med tanke på läget. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet