Två bilder. En orange himmel under en stor skogsbrand och Lasse Engel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Lasses egna bilder från storbränderna utanför Aten. Foto: Lasse Engel & SVT

Lasse i branddrabbade Grekland: ”Det kändes som solförmörkelse”

Uppdaterad
Publicerad

De aktiva bränderna runt den grekiska huvudstaden är släckta. Men de höga temperaturerna skapar oro för att faran inte är över.

– De tre senaste åren har det varit samma sak. Det kan blossa upp på sekunder, säger Lasse Engel, boende i Aten.

Brandmän kämpade mot de sista aktiva bränderna under tisdagen, men är i full beredskap samtidigt som värmen ser ut att hålla i sig, rapporterar BBC.

Bränderna bröt ut i Varnávas några mil utanför Aten i söndags, och spred sig sedan över bergskedjan Pentelikon och till förorter runt om huvudstaden.

Tusentals personer tvingades evakuera. En kvinna har dött och flera personer, inklusive brandmän har skadats. Totalt har drygt 40 000 hektar brunnit, enligt BBC.

Luften fylldes av aska

Svenska Lasse Engel som bor i Aten, filmade när himlen fylldes av tjock grå rök, samtidigt som staden såg ut att omringas av lågor.

– Det var så mycket moln att man var tvungen att sitta inomhus. Man fick varningar hela tiden. Det kändes som en solförmörkelse, säger han.

Forskare har rapporterat om en alarmerande ökning av farliga luftburna artiklar, framför allt mellan söndagen och måndagen enligt AFP.

– Den här askan som faller ner den. Det var bara att gå ut ett par minuter så kunde man känna i ögonen att det sved och att det inte var hälsosamt.

Förstärkning från flera länder i EU

Hundratals brandmän, brandbilar och ett 20-tal vattenbombande flyg deltog i insatsen. Efter att ha sökt hjälp genom EU:s civilskyddsmekanism fick Grekland förstärkning från Frankrike, Italien, Tjeckien, Turkiet, Serbien och Rumänien.

Bränder är vanligt förekommande i Grekland, den varma sommaren och bristen på regn har skapat sämre förutsättningar.

– De tre senaste åren har det varit samma sak. Det kan blossa upp på sekunder, säger Lasse Engel.

Missnöje i landet: ”De brände oss”

På tisdagskvällen demonstrerade runt 200 personer utanför parlamentet i Aten. En skylt hade texten: ”De brände oss! Regeringen, ministrar, ni är skyldiga till brott”.

Några av landets tidningar har också återspeglat missnöjet med rubriker som ”Nog är nog”, rapporterar AFP.

– Varje år gör vi vårt bästa för att förbättra, men tyvärr blir förhållandena svårare, säger Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis på tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.