Räddningsarbete efter flygbombningar mot Ghouta-regionen utanför huvudstaden Damaskus. Foto: TT / AFP

Lavrov öppnar för ryskt ja till resolution

Uppdaterad
Publicerad

FN:s säkerhetsråd skulle på fredagskvällen rösta om en resolution om vapenvila i Syrien, men omröstningen har skjutits upp. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att Ryssland är redo att ställa sig bakom resolutionen, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

USA rasade mot Ryssland efter att förhandlingarna om en 30 dagar lång vapenvila gick i stöpet på torsdagen och Margot Wallström är inte överdrivet optimistisk om möjligheterna att nå framgång.

– Vi kan inte utesluta att de ännu en gång lägger in sitt veto, sade Wallström efter ett möte med riksdagens EU-nämnd.

Men Lavrov säger nu att den ryska delegationen är beredd att rösta ja.

Efter nya bombningar och raketbeskjutningar från de syriska regeringsstyrkor som dödade ytterligare 46 människor riktade Heather Nauert, talesperson för amerikanska UD, allvarliga anklagelser mot Ryssland. Hon sade att landet har ”ensamt ansvar” för de mer än 400 dödsfallen i östra Ghouta.

– Om Ryssland inte stödde Syrien skulle förödelsen och dödsfallen inte inträffa, sade Nauert enligt nyhetsbyrån Reuters.

Sista chansen?

Kritiken kommer efter att FN:s säkerhetsråd på torsdagen misslyckats med att komma överens om en resolution som innebär att flyganfallen över östra Ghouta stoppas i 30 dagar. Syftet är att humanitär hjälp ska nå de belägrade invånarna, och att skadade och allvarligt sjuka ska kunna lämna området.

Sverige och Kuwait som har tagit fram resolutionen ville se en omröstning under torsdagen, men eftersom Ryssland inte var nöjda med förslaget har den senarelagts ett dygn. Det pågår intensiva förhandlingar in i det sista, säger Pezhman Fivrin, pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström.

– Man ska aldrig säga aldrig, men det kommer att vara väldigt svårt att komma tillbaka, det här är väl så långt man kan sträcka sig.

Hur Ryssland faktiskt kommer att rösta är oklart in i det sista. Landet strider på den syriska regimens sida i konflikten och har dessutom möjlighet att lägga in ett veto eftersom landet är en av de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet.

”Genomförbart avtal”

Säkerhetsrådet måste komma fram till ett genomförbart avtal om eldupphör och inte fatta ett verklighetsfrånvänt beslut, sade Rysslands FN-ambassadör Vassilij Nebenzia, efter att förhandlingarna strandat på torsdagen.

FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura vädjar ännu en gång om ett eldupphör i Syrien. Staffan de Mistura säger i ett uttalande att de fasansfulla bombningarna av östra Ghouta och urskiljningslösa granatbeskjutningen av Damaskus måste upphöra. Ett eldupphör måste följas av att humanitär hjälp släpps in i östra Ghouta, och tillåta evakueringen av skadade och sjuka från området.

Staffan de Mistura vill även att den så kallade Astanaprocessens tre garanter – Ryssland, Iran och Turkiet – möts inom kort för att återinföra nedtrappningszoner i Syrien.

Hundratals döda

Förslaget om en vapenvila i hela Syrien kommer efter de senaste dagarnas kraftiga bombningar och raketbeskjutning av rebellkontrollerade östra Ghouta utanför Syriens huvudstad Damaskus. Sedan den 18 februari har över 400 människor dödats och mer än 2.000 skadats, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet som bevakar kriget från Storbritannien.

Många sjukhus i området har slagits ut, enligt människorättsorganisationer.

– Situationen är helt fasansfull, det är så mycket dödande och lidande. Men vi har också en regim som känner sig segerviss, säger Margot Wallström.

Fakta: Östra Ghouta

Omkring 400.000 människor bor i östra Ghouta utanför huvudstaden Damaskus. Området kontrolleras av två rebellgrupper, och bombningarna är inledningen på en större militär markoperation från regimens sida, enligt den regimvänliga tidningen al-Watan.

Sedan den 18 februari har över 400 människor dödats och mer än 2 000 skadats, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet som bevakar kriget från Storbritannien.

Enligt FN:s beräkningar har minst 370 människor dödats och omkring 1 500 skadats i östra Ghouta sedan offensiven inleddes.

Källa: TT/AFP, Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.