– Ju tidigare väst förlikar sig med den nya geopolitiska realiteten desto bättre för dem själva och för det internationella samfundet, säger Lavrov. Foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Lavrov: USA och Nato bör sluta skicka vapen till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

USA och Nato bör sluta skicka vapen till Ukraina om man vill se en lösning på kriget.

Det säger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i en intervju med den statskontrollerade nyhetsbyrån Nya Kina.

Samtidigt uppger företrädare inom Pentagon att Ryssland ligger flera dagar efter sin tidsplan i Donbas-regionen.

Genom att offentligt uttrycka stöd för den ukrainska sidan gör Natoländerna allt för att förhindra att invasionen i Ukraina avslutas genom en politisk överenskommelse, menar den ryska utrikesministern, som fortfarande kallar det för en ”specialoperation”.

I en annan intervju med tv-kanalen Al Arabiya säger Lavrov att alla utländska vapen som skickas till Ukraina är ett legitimt mål för Ryssland.

– Ju tidigare väst förlikar sig med den nya geopolitiska realiteten desto bättre för dem själva och för det internationella samfundet, varnade Lavrov.

Haltande förhandlingar

Pentagons talesperson John Kirby riktade under fredagen hård kritik mot Rysslands president Vladimir Putin.

– Det är brutalitet av det kallaste och mest depraverade slaget, sade Kirby om den ryska invasionen och fortsatte:

– Jag tror inte att vi fullt ut insåg till vilken grad han skulle använda denna typ av våld och grymhet på oskyldiga människor, på icke-kombatanter, på civila.

Ligger efter i sin tidsplan

Enligt uppgifter till Pentagon ligger Ryssland ”flera dagar” efter i sin tidsplan i den operation som nu pågår i Donbas-regionen.

Det uppger företrädare inom det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon enligt Politico. Orsaken ska vara logistikproblem och ukrainskt motstånd.

Enligt uppgifterna är Rysslands mål att attackera ukrainska styrkor i Donbas från norr, öster och söder om Mariupol, men nu ska man ha misslyckats på alla fronter.

– De skulle vilja vara mycket längre framskridna i omringningen av de ukrainska trupperna, nu är de inte i närheten av att länka samman norr och söder, säger uppgiftslämnaren till tidningen.

Att Ryssland står inför stora utmaningar är en bild som även delas av det brittiska försvarsdepartementet. I en lägesuppdatering skriver man att de ryska trupperna har tvingats omgruppera efter misslyckades försök till offensiver.

”Många av de ryska enheterna lider troligen av en försvagad moral”, skriver man i uppdateringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.