Två på jakt i Lwamanzi jaktområde. Foto: TT

Lejon föds upp för att dödas

Uppdaterad
Publicerad

I Sydafrika finns 6.000 lejon som är uppfödda i fångenskap. Många föds upp i ett enda syfte – för att jagas.

– Allt handlar om att tillfredställa jägarnas blodtörst. Deras sjuka önskan att döda ett hopplöst försvarslöst djur, säger Paul Hart som driver en fristad för lejon som räddats undan jakt.

SVT:s Korrespondenterna har besökt en jaktpark i staden Kimberley i Sydafrika där lejon placerats ut för att skjutas.

Jägare från hela världen kommer hit för att jaga lejon och ta hem huvudet för att sätta som trofé på väggen. De flesta jägarna kommer från USA, men också svenska jägare kommer hit för att skjuta vilda djur.

”En del av viltvården”

Randy Westraadt, som äger jaktparken, menar att jakt är en del av viltvården och är ett sätt att skydda lejonen i Sydafrika. Tack vare jaktparker kan stora markområden reserveras för de vilda djuren.

– Vi spenderar miljoner på att hålla lejonstammen vid liv. Om man stoppar jakten på lejon kommer de att dö ut.

Troféjakt på uppfödda lejon i Sydafrika är kontroversiell. En färsk dokumentärfilm, Blood Lions, har spätt på debatten. Filmen pekar finger mot jaktindustrin och hävdar att lejonen föds upp under vidriga omständigheter – bara för att dödas.

25.000 dollar för ett lejon

Debatten om jakt flammade också upp i somras, när en amerikansk tandläkare sköt lejonet Cecil – enligt uppgift i god tro, men lejonet tillhörde egentligen en nationalpark i Zimbabwe.

Världen rasade och troféjakten kritiserades hårt. Flera amerikanska flygbolag valde då att sluta frakta hem djurhuvuden som troféer från Afrika.

Omkring tusen lejon skjuts i Sydafrika varje år. Och jaktindustrin är lukrativ. Jägarna som kommer får betala stora pengar för att skjuta ett lejon.

– Att skjuta ett lejon här kostar runt 25.000 dollar, säger Randy Westraadt.

Fakta

Korrespondenterna om jakt visas på tisdag 6 oktober kl. 20.00 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.